Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy kilőtt német páncélos nyomában…

Szöveg: Polgár Balázs | Fotó: a szerző felvételei |  2023. december 9. 14:27

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM), valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) – közösségi régészeti program keretén belül – egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosította a Fejér vármegyei Baracska község térségében.

9

A Baracska déli külterületén megtalált roncsdarabok és egyéb militariák (periszkóp üveg és fém részei, lánctalpszem-maradványok, lánctalpra szerelhető jégsarkantyúk, meghajtókerék darabjai, lánctalpcsapszegek, eredeti festést mutató páncéltestdarab, valamint hő hatására elműködött harcanyag-maradványok) egy német harckocsi (Panzer IV) kilövési és szétszedési helyszínét valószínűsítik.

A munkálatok során egy német azonossági jegy, valamint több emberi csonttöredék is napvilágra került. Az előtalálást követően, a HM HIM Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságának tájékoztatása után, az azonossági jegyet és az emberi maradványokat a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) magyarországi munkatársa vitte el a helyszínről. A kutatás alatt fellelt éles harcanyagokat (köztük egy Panzerfaustot, valamint több 7,5 cm-es harckocsiágyú páncéltörő lövedéket, illetve repeszromboló gránát-maradványt) az illetékes hatóságoknak bejelentették, akik a helyszínről elszállították az eszközöket.

15

A harckocsileleteket a tisztítást és az állagmegóvást követően múzeumi közgyűjteményben helyezik majd el. A baracskai mikrorégió több történeti korszakán átívelő terepi vizsgálatát – levéltári kutatásokkal is kiegészítve – közösen folytatja tovább a SZIKM és a HM HIM. A rendelkezésre álló hadtörténeti források alapján a Baracska külterületén azonosított német harckocsi vélelmezhetően 1945. január 24-én semmisült meg. A kilőtt és kiégett harceszköz roncsait szétszedték, a visszamaradt kisebb elemek pedig eltemetődtek később a helyszínen.