Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nap katonák közt

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: archív és a szerző felvételei |  2021. október 5. 21:36

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tölthetett egy napot október 5-én, kedden a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola 3/d osztálya. Az alakulat meglátogatásának lehetőségét még 2019-ben, a Magyar Honvédség Lélekkályha címmel kiírt országos missziós rajzpályázatán nyerték, de a COVID-19 következtében elrendelt járványügyi megszigorítások miatt a nyereményüket csak most tudták „beváltani”.

Szolnok (4)

A karácsonyt műveleti területen, szeretteiktől távol töltő magyar katonák részére, az otthoni, meghitt ünnepi hangulat felidézését segítette a Magyar Honvédség két évvel ezelőtt Lélekkályha címmel kiírt gyermekrajz pályázata. Az ifjú művészek alkotásait a missziókba szolgálatot teljesítők ünnepi ajándékként vehették át.

ARCHÍV_Mazar-e Sharif_2019_dec

Az országos versenyt - az akkor még - első osztályos, hódmezővásárhelyi Behán Emma nyerte, akinek rajza a szarajevói Butmir táborban szolgáló katonák egyikét hatotta meg. Jutalmul a győztes lehetőséget kapott arra, hogy osztálytársaival, laktanyalátogatás keretében egy napot a katonák közt tölthessen. A nyeremény „beváltására” azonban a járvány miatt csak két tanév múlva kaptak lehetőséget, de a gyerekek egybehangzó véleménye szerint érdemes volt eddig várniuk.

Szolnok (6)

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázissal való „ismerkedést” az osztály - Dékány Zita és Csipes Beáta tanárnők kíséretében - az irányítótoronyban kezdte. Miután a meteorológusoktól megtudták, hogy milyen időjárásra számíthatnak a következő napokban, egy emelettel feljebb a repülésirányítók szakszerű tájékoztatóját hallgatva néhány helikopter le- és felszállását is megtekinthették.

Természetesen a forgószárnyasokat közelről is meg lehetett nézni – a gyerekek sorba álltak a botkormányok mögött, hogy pár percre pilótaként is bizonyíthassák rátermettségüket.

Szolnok (12)

Végül következett a nap fénypontja, a Kiss Béla százados által levezetett őrkutyás bemutató – amin Emma egy cicás pulóverben vett részt. Miután pedig a „főszereplők” pihenni mentek, a gyerekek a kutyák kiképzéséhez szükséges valamennyi eszközt használatát és viselését is kipróbálhatták.