Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nap krónikája

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. május 12. 15:07

Hazánk másfél éves szabadságharcának nyitányát az 1848. március 15-én kirobbant és egyetlen nap alatt véráldozat nélkül győzelemre vitt pesti forradalom jelentette.

MH_2023_5_borito

Az osztrák birodalom mindenható kancellárja, Klemens Wenzel Lothar Metternich herceg a következőket írta 1848. január 11-én IV. Frigyes Vilmos porosz uralkodónak: „(…) az újesztendő inkább lesz a kedvemre való, mint a volt, amelynek semmiféle tetszetős emlékét sem vagyok képes felidézni”. Nem egészen három hét múlva, január 29-én már arra figyelmeztette I. Ferdinánd osztrák császárt (V. Ferdinánd néven magyar királyt): „Európát elárasztja a felforgató párt összeesküvése a törvényesen fennálló rend ellen; utóbbi igazi képviselőjének az osztrák hatalmat tekintik, és ezért őt választották támadásaik céltáblájául.”

A két idézet eltérő hangvétele nem véletlen: az első levél keltezését követő napon, január 12-én ugyanis az abszolutisztikus uralkodói gyakorlat ellen forradalom tört ki a szicíliai Palermóban; ez az esemény, továbbá a január 27-i nápolyi felkelés, illetve az észak-itáliai zavargások mind-mind azt jelezték, hogy küszöbön áll az európai hatalmi viszonyok újabb átrendeződése. Mindezek mellett mozgolódásokról érkeztek hírek Csehországból és az osztrák tartományokból is. Az áttörést végül a február 22-én Párizsban kitört forradalom hozta meg, melyet heteken belül kontinensszerte több megmozdulás követett.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 12-én, pénteken megjelenő számában!