Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy ország állt önök mögött”

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. augusztus 19. 18:32

„Önök mindannyian történelmet írtak” - jelentette ki dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tokiói olimpiáról visszatért katona- és BHSE sportolók visszafogadó ünnepségén, augusztus 19-én, csütörtökön, Budapesten.

LALA2071

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott beszédében a tárcavezető emlékeztetett arra: a sportszázad létrehozásában szerepet játszott annak gondolata, hogy mindazt az áldozatot, amit a sportolók az országért, a nemzetért hoztak, hogyan lehetne kamatoztatni és ebben a munkában a honvédelmi tárca miként tudna közreműködni. „A sport kiemelt feladat és nekünk az a célunk, szándékunk, hogy a sport iránti elkötelezettséget, a sport szeretetét a fiatalok körében is népszerűsítsük” – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

„Egy hónappal ezelőtt, amikor elköszöntünk önöktől, arra kértem mindenkit, hogy mutasson példát küzdelemből, helytállásból, kitartásból, sportszerűségből és természetesen minél több éremmel térjenek vissza. Ennek önök nagyon szépen eleget tettek, ehhez pedig szívből gratulálok” – hangsúlyozta Benkő Tibor, emlékeztetve: a Tokióban szerzett 20 éremből 5 darabot a Magyar Honvédség Sportszázadának katonasportolói hoztak el.

LALA2119

„Legyenek büszkék az eredményeikre, törekedjenek arra, hogy mindig a legjobbak legyenek és ezt tegyék sportszerűen. Bízom benne, hogy az a teljesítmény, amit önök elértek, bizonyíték arra, hogy jó ötlet volt a sportszázad létrehozása. Haladjanak tovább ezen az úton, találják meg számításaikat az életben, egyenruhában vagy civilben, de a legfontosabb, hogy a hazájukat, a nemzetüket szolgálják” – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

„A nehéz időszakok szülik az igazán erős bajnokokat” - fogalmazott Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) ügyvezető elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy a tokiói szereplés egy örök kapocs marad a BHSE és a sportolók, valamint a honvédelmi tárca között. „Amit elképzeltünk, az most valóra vált, érmek, sikerek, egyéni csúcsok formájában. Bízom benne, hogy ez a kapocs ezzel csak erősödni tudott és tovább tudunk lépni a következő olimpia felé” – mondta Gergely István.

LALA2060

A rendezvényen elhangzott: hazánk az elmúlt 25 esztendő legsikeresebb olimpiáját zárta Tokióban. Magyarország az összesített éremtáblázaton is előkelő helyen zárt, hiszen a részt vevő 205 ország közül 93 nemzet sportolóinak nyakába került érem és így hazánk a 15. helyen zárta az ötkarikás játékokat.

A köszöntő beszédek után a honvédelmi miniszter és a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke elismeréseket adott át a katonasportolók és a BHSE sportolók részére.

LALA2258

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Frigyer László vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, valamint Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka.