Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy repülőtér hiteles krónikája

Szöveg: K.Z.K. |  2009. november 27. 10:03

Több mint tíz évvel ezelőtt egy a történelem iránt érdeklődő szombathelyi középiskolás diák, Révész Tamás kiselőadás témájául választotta szülővárosa repülőterének történetét. A feladatot elvégezte, azonban a téma hosszú évekre rabul ejtette. A néhány oldalas dolgozatból tudományos diákköri díjnyertes pályamunka lett, majd évek múltán önálló kötet.

A Repülőtér az Alpokalján című könyv – a HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft.—Zrínyi Kiadó jóvoltából a napokban a könyvesboltok polcaira került. A kötet ünnepélyes bemutatóját november 26-án tartották Szombathelyen.
A város megújult főterén működő Art Café adott otthont a könyvpremiernek.

A könyvet gondozó kiadó képviseletében Kiss Zoltán főszerkesztő beszélt a Zrínyi Kiadó hadtudományi, biztonság- és katonapolitikai, haditechnikai és hadtörténelmi tárgyú köteteiről, majd átadta a szót Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterének. Dr. Ipkovich György gratulált Révész Tamásnak, hogy szülővárosához kötődő kutatási témát választott, és azt több mint tízéves kitartó munkával önálló kötetbe rendezte. A polgármester kiemelte: a munka külön érdeme, hogy a repülőtér történetének megismerésén túl az olvasók hiteles és érzékletes képet kapnak a könyv lapjain az Osztrák – Magyar Monarchia „légjáró"csapatairól, a magyar katonai repülés kezdeteiről, és nem utolsósorban a katonai repülés meghatározó személyiségeinek életútjáról.

1595894104
 

A polgármester elmondta: a második világháború utolsó hónapjaiban szétbombázott repülőtér 1946-tól egy ideig belföldi polgári légikikötőként működött, majd megszűnt itt a repülés. 2001-ben a szombathelyi önkormányzat birtokába került a terület, és azóta foglalkoznak intenzíven a hogyan tovább kérdésével. Ipkovich György aláhúzta: az egykori repülőtér hiteles történetének megismerése elősegítheti, hogy mihamarabb konkrét és megvalósítható javaslatok szülessenek az egykori légikikötő területének jövőbeni hasznosítására.

A kötet szerzője – aki jelenleg a berlini Humboldt Egyetem hallgatója — röviden áttekintette az ország egykoron egyik legnagyobb és legjelentősebb katonai repülőtere históriáját. A reptér indulásától, 1915 nyarától a második világháború végéig a Magyar Királyi Légierő pilótáinak zöme hosszabb-rövidebb ideig megfordult Szombathelyen. Itt zajlott a külföldről, elsősorban Olaszországból vásárolt gépek átvétele, berepülése is. Révész Tamás szerint túlzás nélkül állítható, hogy a repülőtér kiemelkedő szerepet játszott az egész magyar légierő fejlődősében, és lényegesen befolyásolta annak világháborús szereplését.

1595894104
 

A három fő fejezetre tagolódó munka első részében a repülőtér történetét ismerhetik meg az olvasók a kor politikai, katonapolitikai, haderő-fejlesztési eseményeinek tükrében. A másodikban a repülőtérhez kötődő katonák, pilóták – köztük vitéz Háry László címzetes vezérőrnagy, vitéz Kenese Valdemár altábornagy és (Nickl) Torontály Imre ezredes – életútjáról kapunk áttekintést, míg a harmadik, befejező fejezet a nevében máig fennmaradt híres Boszorkány század viharos múltjának eseményeit idézi fel egykori naplórészletek és fotók segítségével. A kötet végén a Szombathelyen repülőhalált halt katonák adatait olvashatjuk.
A szerző számos visszaemlékezésből, interjúból idéz munkájában. Révész Tamás ezzel kapcsolatban elmondta: “A repülőtér történetének megírása azért is fontos volt számomra, mert egyre kevesebben élnek azok közül, akik azokban az időkben az Alpokalján szolgálták a hazájukat."

1595894105
 

Fotó: Mészáros Károly