Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

21. századi falanx Szolnokon

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2009. november 27. 9:55

Megelevenedett a történelem egy darabja a KFOR 2 kontingens kiképzésének harmadik hetében november 25-26-án, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj bázisán, Szolnokon. A kontingens műveleti százada békeműveleti kiképzés keretében a tömegkezelés elméletét és gyakorlatát sajátította el.

A tömegkezelés során alkalmazott alakzat sokban emlékeztet az ókori Görögországban kialakult hoplita (nehézfegyverzetű gyalogos katona) hadviselés alapegységéhez, ami a falanx volt. És ahogy az ókorban, úgy napjainkban is, az ilyen alegység legfontosabb ismérve az, hogy minden egyes mozdulat a legapróbb részletekig kidolgozott és egyszerre kell, hogy történjen. A kiképzés során a felkészítők mindegyike ezt próbálta a végrehajtó katonáknak megtanítani. Ha megbomlik az alakzat egysége, ha bárki elveszti a fejét és egyéni akcióba kezd, akkor az egész alegységet veszélyezteti. A tömegkezelés ugyanis komoly gyakorlatot igénylő, csoportos művelet mind az irányító parancsnok, mind a résztvevő beosztott katonák részéről.

A műveleti század állományának első feladata volt, hogy megismerkedjen a speciális védőfelszereléssel, annak felvételével, a ruha lehetőségeivel. Ennek érdekében a beöltözést követően mindenki megtapasztalta, hogy milyen módon tompítja az ütéseket, rúgásokat a felszerelés. Ehhez párokba rendeződtek a katonák és egymáson tesztelték a tompító betétek határait.
A következő feladat az alakzat megalakítása volt, illetve a vezényszavakra való ténykedés pontos begyakorlása. A katonák megtanulták, milyen távolságra kell, hogy álljanak egymástól, miért fontos az, hogy pajzsaik egymást fedjék, miképp kell előre mozogniuk. A felkészítők itt is hangsúlyozták a közös, összehangolt végrehajtás fontosságát, illetve azt, hogy mindenkinek a mellette állóra is figyelnie kell.

1595893868
 

A rajparancsnokok feladata, hogy folyamatosan figyeljék az előremozgó alakzatot, megtartsák a sorokat, ne engedjenek senkit sem túl gyorsan, vagy lassan mozogni. Ezek a tevékenységek ugyanis megbonthatják az alakzat egységét, ezzel veszélynek kitéve a benne lévőket, és így végső soron a tömegkezelési tevékenység célját.
A tömegkezelés célja soha nem az agresszió, elsősorban mindig békés eszközökkel kell megfékezni a feldühödött tömeget. Ehhez elsődleges a tárgyalás, az ellentétek higgadt elsimítása. Ha ez nem vezet eredményre, akkor kezdődik meg az a tevékenység, amelynek elsődleges célja, hogy lélektanilag törje meg a tömeg egységét és tudja feloszlatni azt. Ennek elérésére szolgál az ütemes, egyszerre történő előremozgás, a pajzs gumibottal való ütögetése, a határozottság, az elszánt tekintet. Utóbbiakra azért is szükség van, hogy a hangadók ne találjanak az alakzat első sorából olyan katonát, akiről úgy gondolják, hogy ha inzultálják, meg tudják törni a csapategységet.

1595893868
 

A KFOR 2 kontingens műveleti százada tehát ezen a héten, folytatva a múlt héten megkezdett békeműveleti kiképzést, megismerkedett a tömegkezelés feladataival is. Immáron elsajátították a műveleti területen szükséges eljárások majd mindegyikét, megismerkedtek a terület zárás-átvizsgálás, a fegyverbegyűjtés, a megfigyelőpont – az ellenőrző áteresztő pont telepítésének, működtetésének szabályaival. Ismerik a gépjármű átvizsgálás, a konvojkísérés, a MEDEVAC igénylés lefolyásának rendjét. Végrehajtották az 1-es számú különleges lőgyakorlatot pisztollyal és gépkarabéllyal, illetve a 3-as számú lőgyakorlatot sörétes puskával.

Természetesen akad még tennivaló nemcsak a műveleti század, de a teljes kontingens számára, hisz a kiképzés fele még hátravan. Az elkövetkezendő két hétben a táborfalvai gyakorlótérre költözik a teljes állomány, hogy tovább tökéletesítse a már megszerzett tudást, majd december második hetében záró gyakorlat keretében tegyen számot a tanultakról.

1595893869
1595893869