Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hány titkos nukleáris létesítménye van Iránnak?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 27. 9:28

Holtpontra jutnak a tárgyalások az iráni atomprogramról, ha Teherán továbbra sem hajlandó együttműködni. Nem történt előrelépés azoknak a nyitott kérdéseknek a tisztázásában, amelyek bizonyíthatnák az iráni atomprogram békés jellegét – jelentette ki Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója .

“Az ügynökségnek már több mint egy éve nem sikerül bevonni Iránt ezekbe a tárgyalásokba. Lényegében holtpontra juthatunk, hacsak Irán nem vállalja a teljes körű együttműködést" – tette hozzá.

Egyben csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Irán nem fogadta el a NAÜ ajánlatát, amelynek értelmében gyengén dúsított urániumának 70 százalékát további dúsításra Oroszországba szállíthatná.

“Teherán hozzájárulása nagyban segítené az iráni atomprogrammal kapcsolatos kételyek eloszlatását" – szögezte le a főigazgató.

Baradei szerint Teherán megsértette korábban vállalt kötelezettségét azzal, hogy csak 2009 szeptemberében adott hírt a Kúm város melletti, második épülő atomlétesítményéről. A “megkésett bejelentés nyomán akár az is elképzelhetővé válik, hogy további titkos nukleáris létesítmények létezhetnek még az ország területén" – mondta.