Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai támadásra készül Kuba?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 27. 8:57

Nagyszabású hadgyakorlat kezdődött Kubában egy esetleges amerikai invázióra való felkészülés jegyében. Ilyen nagy gyakorlat öt éve nem volt a kommunista szigetországban. Annak ellenére elsődleges fontosságúnak minősítették, hogy idén az Egyesült Államokban Kubával szemben kevésbé ellenséges kormányzat került hatalomra.

Havanna szerint az Egyesült Államok tervei között még mindig szerepel a katonai agresszió Kuba ellen.

A “Bástya" névre keresztelt műveletek az egész szigetre kiterjednek, három napig tartanak, és részt vesznek bennük szárazföldi csapatok, a légierő és a tüzérség is. Céljuk “a fegyveres erők elrettentő képességének növelése, hogy meg lehessen előzni a háborút. A válság miatt takarékosan, de hatékonyan fogjuk végrehajtani" – idézte a kubai sajtó a vezérkari főnököt.

A gyakorlat befejezése után, vasárnap megtartják a nemzetvédelem napját, amelyen négymillió embert szeretnének megmozgatni a szervezők – írták a lapok.

Az Obama-kormányzat fellépése Kuba ellen enyhébb az elődjééhez képest, de továbbra sincs diplomáciai kapcsolat a két ország között, és közel fél évszázada még mindig érvényben van az amerikai gazdasági embargó.