Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák a Salang őreinél

Szöveg: Palotás Levente<br /> |  2009. november 27. 8:21

Igazi magashegyi élményben volt része az MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik összekötő csoportjának. A magyar katonák a Baghlan tartomány déli részén fekvő Khinjan tartományba látogattak el, ahol Afganisztán egyik legismertebb pontja, a Salang-hágó található.

A 3400 méter magas hágó tulajdonképpen az egyetlen átjáró Észak- és Dél-Afganisztán között és ezzel voltaképp Baghlan tartomány déli bejárata is egyben.

Az átjáró legkritikusabb pontja a 2,6 km hosszú Salang alagút, amely a hágó 3400 méteres csúcsmagasságán található. A Szovjetunió közreműködésével épített alagutat 1964-ben nyitották meg és egészen 1973-ig az egész világon a legmagasabban fekvő ilyen méretű építmény volt.

 

Naponta körülbelül 1000 gépjármű keresztezi a cseppet sem veszélytelen hágót. Elsősorban a téli időszakban a lavinák és jegesedés jelentenek problémát, de az alagúton történő keresztülhaladás is kockázatos.A legnagyobb tragédia 1982-ben történt a szovjet-afgán háború alatt, amikor – a mai napig tisztázatlan körülmények között – két szovjet katonai konvoj találkozott az alagútban és tűz ütött ki.

A szovjet katonai jelentések 62 katona és 112 civil áldozatról beszélnek, de független források szerint sokkal többen vesztek oda a tűzben, illetve az alagútban megrekedő füst következtében.

A hasonló tragédiák elkerülésére, a kisebb balesetek kezelésére, illetve az átjáró folyamatos járhatóságáért egy külön rendőrségi és karbantartó csoport működik a hágón. A magyar katonák náluk tettek látogatást, meleg ruhákat és takarókat adományoztak nekik tekintettel a közelgő hideg téli időszakra.

A Salang őrei örömmel fogadták a segítséget, mert a meleg holmi még a nyári időszakban is jól jön a hegyekben, nem beszélve a következő hónapokról, ugyanis már a magyar konvoj ottjártakor hófúvás és mínuszok jellemezték az időjárást.

A visszafelé vezető úton még Khinjan járás kormányzójával és rendőrfőnökével is találkoztak az összekötő tisztek, akikkel egyeztettek az aktuális biztonsági helyzetről, valamint arról, hogy milyen segítségre, illetve új projektekre lenne szükségük a közeljövőben. Emellett egy – korábban az MH PRT támogatásával épült – klinikát is útba ejtettek a magyar katonák és gyógyszereket adtak át.

 

 

 

Fotó: Fider Zsolt törzsőrmester