Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A palesztinok térfelére került a labda

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 27. 10:25

A közel-keleti békefolyamat előrelendítése érdekében most a palesztinoknak kell lépniük, azt követően, hogy Izrael ideiglenesen befagyasztotta telepbővítési tevékenységét Ciszjordániában – fejtette ki az izraeli külügyminiszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Avigdor Liberman úgy fogalmazott: a palesztinok térfelére került a labda, miután Benjámin Netanjahu szerdán jelezte: 10 hónapra leállítják a zsidó telepek bővítését Ciszjordániában.

A rendelkezés azonban nem vonatkozik a már megkezdett építkezésekre – ami mintegy 3 ezer lakást jelent – és folytatják a közintézmények, óvodák, iskolák és zsinagógák építését. Netanjahu kizárta azt is, hogy a többségében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben akárcsak átmenetileg is leállítsák az építkezéseket.

Liberman úgy vélte: “megtettünk minden lehetségest Mahmúd Abbász (palesztin elnök) számára". A kormány példa nélkül álló gesztusokat tett, és mindezért cserébe támadásözön és Izrael-ellenes kampánysorozat érte a Palesztin Hatóság részéről a nemzetközi fórumokon. Liberman szerint Abbásznak most nincs mentsége arra, hogy kitérjen a béketárgyalások újraindítása elől.

A palesztinok azonban korántsem tartják a közel-keleti helyzet rendezése szempontjából serkentő hatásúnak az izraeli lépést. Főként ideiglenes mivolta miatt tartják elégtelennek a telepbővítés befagyasztást, és erősen kifogásolják, hogy még ez sem érvényes Kelet-Jeruzsálemre, amely a palesztinok vágya szerint jövendő államuk fővárosa lesz.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló csütörtökön felszólította az Egyesült államokat és a világ államainak közösségét, hogy Izraelt a telepbővítés teljes leállítására kényszerítsék. A Fatah, a legnagyobb palesztin szervezet szintén teljes építkezési stopot követelt Ciszjordániában, valamint Jeruzsálem keleti részében.