Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai békét és nyugalmat szeretne

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 27. 11:07

Ismét fegyverletételre és az ország újjáépítésére szólította fel a tálibokat pénteken Hamid Karzai afgán elnök. A bejelentést két nappal azután tette, hogy Omar molla, az afganisztáni tálibok vezére elutasította a tárgyalásokat a kabuli kormánnyal. A tálib vezető fölszólította az afgánokat, hogy szakítsanak a – mint fogalmazott – kabuli bábkormánnyal.

Karzai a mekkai zarándoklatot kísérő íd al-adha muzulmán áldozati ünnep alkalmából adott ki felhívást. Üzenetét minden olyan fegyveres szervezetnek címezte, amely harcban áll a kormánnyal, így a Gulbuddin Hekmatjar afgán hadúr vezette Hizb-i-Iszlami (Iszlám Párt) iszlamista fegyveres mozgalomnak is.

Az államfő választási ellenfelét, Abdullah Abdullahot is arra szólította fel, hogy csatlakozzon hozzá, és segítse az országépítést.

Közölte, hogy addig tesz ilyen jellegű felhívásokat, amíg béke és nyugalom nem lesz az országban. Reményét fejezte ki végezetül, hogy Omar molla és más tálib vezető felismeri, szükséges az együttműködés az ország újjáépítése érdekében.