Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyetlen megoldás az, ha az ETA leteszi a fegyvert

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 27. 11:37

A baszk terrorista szervezet, az ETA két börtönben lévő „veterán”-ja nyílt levélben szólított fel a fegyveres harc befejezésére – adta hírül csütörtökön a spanyol média. A több baszk újságban megjelent felhívásban Carmen Gisasola és Joseba Urrosolo Sistiaga szerint az ETA-nak fegyverek nélkül kellene részt vennie a politikai békefolyamatban.

A két egykori terrorista egyúttal bírálja a baszk szervezet jelenlegi vezetőit, tapasztalatlanoknak és szektásoknak bélyegezve őket. Mint a madridi El País írta, levelüket elküldték a baszkföldi lapoknak (Deia, Berria, Grupo Noticias, Gara), de az ETA-hoz közel álló Gara nem közölte azt.

A ma 51 éves Urrusolo Sistiagát 2004-ben 37 évi börtönre ítélték, mert 1992-ben Barcelona közelében egy alagútban pokolgépet robbantott, amely kioltotta egy ember életét. A kilencvenes évek elejéig egyike volt a szervezet vezetőinek, de a későbbiekben egyre gyakrabban bírálta az ETA erőszakos harcmodorát.

A vele egykorú Carmen Gisasolát 1994-ben vették őrizetbe Franciaországban. Ott tízévi börtönbüntetésre ítélték betiltott szervezetnek nyújtott logisztikai segítségért.

Kiadatását követően Spanyolországban 25 évet kapott, mert összefüggésbe hozták négy halálos merénylet elkövetésével. A későbbiekben kizárták az ETA-ból, mert az észak-írországi tárgyalásos rendezéshez hasonló megoldást javasolt Baszkföldön is. Mindazonáltal “szerzőtársához" hasonlóan ő is az ETA “legendás" személyiségeihez tartozik.

Az ETA (Euskadi ta Askatasuna = Baszkföld és szabadság) 1968 óta folytat fegyveres küzdelmet Baszkföld függetlensége kiharcolásáért. Az első merényletet San Sebastiánban követte el: a szervezet három tagja lelőtt egy rendőrt. Azóta több mint 800 áldozatot követeltek az ETA véres akciói.

Az elmúlt héten a betiltott Batasuna párt az észak-írországi megoldás elveihez hasonló tárgyalásokat kezdeményezett, az erőszakról is lemondva. A tárgyalások témái között kellene szerepelnie Baszkföld demilitarizálának és az összes politikai fogoly elengedésének. A spanyol kormány visszautasította az ETA politikai szárnyának tárgyalási ajánlatát. Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter szavaival “a konfliktus befejezéséhez vezető egyetlen út, ha az ETA leteszi a fegyvert".

Címkéklogisztika