Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy ünnep, ami összeköt

Szöveg: Hegyi Gábor (EMPA-tudósító) |  2011. január 7. 6:16

Az elmúlt esztendő végén immáron 16. alkalommal rendezték meg a Berlini Katonazenekarai Fesztivált, amely változatos programmal várta a katonazene szerelmeseit. Első osztályú európai és észak-amerikai zenekarok képviselték hazájukat hét országból, közel 800 részt vevővel. (Sajnos – nem először – most sem hallhattunk magyar katonazenekart a fesztiválon.)

A változatos zenés alaki- és nagyzenekari produkciók között az észtországi Club Piruett ritmikus gimnasztikával, a kanadai autómechanikusok pedig fergeteges tempójú technikai bemutatóval szórakoztatták az érdeklődőket. Az Egyesült Államokat az Európában állomásozó csapatok zenekara képviselte, és ahogy tőlük már megszokhattuk fergeteges és szakmailag magas színvonalú előadást produkáltak.

Fehéroroszország központi zenekara előbb hagyományosnak induló zenés alakival, majd könnyebb műfaj megszólaltatásával lépett a közönség elé. Franciaország a 43. Gyalogezred zenekarával volt jelen a fesztiválon, és tőlük a dzsessz dallamok mellet, egy kánkán átdolgozást is hallhattunk. A zenekar különleges zenei élményt nyújtott azzal, hogy a trombiták helyett a puhább hangzású kornettet használta a szárnykürtök mellett, amellyel egy speciális hangzást hozott a fesztiválra. Nagy-Britanniát a Skót Királyi Ezred fúvószenekara képviselte, s a skót nemzeti dallamok mellet dzsesszes műsorral szórakoztatta a közönséget. A káprázatot csak fokozta gyönyörű skót szoknyás díszegyenruhájuk és előadásuk magas szakmai színvonala.

Németországból két zenekar és a védelmi minisztérium gárda zászlóalja lépett a hazai publikum elé. Előbb a haditengerészet zenekara Wilhelmshavenből, tradicionális programmal, majd a gyalogság 300-as Koblenz-i zenekara már német dallamokat szólaltatott meg helyenként kiegészítve barokk trombitákkal, amik a Bundeswehr zászlajával voltak díszítve. A gárda díszelgő katonái a fegyverforgatás szépségeit mutatták be, dobpörgés kíséretében. Svájc a központi zenekarával „ékeskedett" a parádén, ahol piros fehér egyenruhájukkal, nemzeti dallamokkal, alpesi kürtjátékkal, tették emlékezetessé magas színvonalú produkciójukat. A közönség nagy örömére Svédországot a Királyi Dragonyosok Zenekara, valamint a Királyi Gárdája kápráztatta el fantasztikus zenekari és díszelgő alaki bemutatójával.

A nagy sikerrel zárult fesztiválon látott és hallott produkciókból az is kitűnt, hogy a részt vevő országok katonazenekarainak hátterét a magas színvonalú zenei képzés, a katonazene oktatása és rendszeres művelése jelenti. Ezt igazolta az ünnepség fesztivál záró dallamait megszólaltató, közel 800 főt számláló egyesített „többnemzeti" zenekar produkciója is.