Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatért Irakba a radikális síiták vezetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 7. 6:43

Több éves iráni tartózkodás után visszatért Irakba a helyi radikális síiták vezetője, Muktada asz-Szadr – jelentette be mozgalmának egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője szerdán. Szadr helyi idő szerint délután érkezett meg Iránból Irakba, több más radikális vezető kíséretében.

„Ez nem csak egy látogatás, Szadr Nedzsefben fog maradni" – közölte
ugyanaz a forrás. Nedzsef a síiták egyik szent városa, amely Bagdadtól
160 kilométerre délre található. A beszámolók szerint az erősen
Amerika-ellenes vezető itt először az Ali imám mauzóleumot, majd apja
sírját kereste fel.

A radikális hitszónok körülbelül 2006 végén távozott Iránba, miután elfogató parancsot adtak ki ellene. A Szadr vezette, úgynevezett Mehdi hadsereg Irak 2003-as megszállása után sokszor összecsapott az amerikai fegyveresekkel, illetve több, vallási alapú merényletért is felelőssé tették a sokáig a legerősebb iraki csapatnak tartott milíciát. A Mehdi hadsereget 2008-ban a jelenlegi miniszterelnök, Núri al-Máliki csapatai leverték, s ezután tagjainak nagy része letette a fegyvert, de az amerikaiak és a sok szunnita továbbra is gyanakodva figyeli a csoportot.

Szadr a mai napig igen népszerű, főként a szegény síiták körében. Amikor szerdán az Ali imám mauzóleumba látogatott, több száz híve üdvözölte.

Elemzők szerint a hitszónok visszatérése lendületet adhat a december végén megalakult új iraki kormánynak, amely Szadr mozgalmának támogatása nélkül nem jöhetett volna létre. A parlamentben 39 mandátummal rendelkező szádristák felsorakozott Máliki mellett, aki így második ciklusát kezdhette meg miniszterelnökként. Szadr mozgalma hét miniszteri helyett kapott az új kormányban. „Visszatérésével Szadr hangsúlyozza, hogy támogatja a kormányt" – mondta a bagdadi egyetem egyik politológusa.

CímkékKAIA