Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fotókkal egy angol közlegény nyomában

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2011. január 7. 7:11

Nem sokkal karácsony előtt egy angliai vidéki kúria faburkolata mögül előkerült egy első világháborús képeslap. A falu most szeretné visszaadni ezt a címzett katona családjának, ezért kampányt indítottak a férfi felkutatására.

A keresés azután indult meg, miután a shepreth-i kúria előszobájának faburkolata mögött egy mesterember megtalálta a képeslapot, melyet 1915 áprilisában címeztek Edward Wolstencroft közlegény részére. A lap hátoldalán az alábbi üzenet olvasható: „Kedves Teddy, ne gondolja, hogy elfelejtettem. Remélem jól van! Szeretettel, Nellie".

Ez a vidéki kúria 1915 és 1919 között katonai kórházként működött. Itt kezelték a közlegényt is, aki 1916. július 7-én, 26 éves korában halt meg a somme-i ütközetben, miután a brit csapatok rajtaütöttek a német katonákon.

Roy Chamberlain, akinek az apja szintén életét vesztette az ütközetben, egyből kapcsolatba lépett a helybéliekkel, miután olvasott a képeslapról. Felajánlotta nagyanyja fotóit – aki annak idején ápolónő volt a kórházban – hátha segítenek a közlegény családjának felkutatásában. A felvételeken jól látszanak a katonák és az ápolók, valamint az ágyak fölött lévő, a faburkolatra erősített levelek is.

A feltételezések szerint a megtalált képeslap innen eshetett be a burkolat mögé.

A falu lakói szeretnék visszaadni a lapot a férfi családjának, azonban nem tudnak róluk semmit. A városháza munkatársai remélik, ha a felvételek publicitást kapnak, talán beazonosításra kerülnek a fotókon szereplő személyek, így a keresett közlegény is.