Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyedülálló berendezések a vegyivédelmiseknél

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. április 27. 20:03

A napokban adták át az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj állományának azt a mentesítő komplexumot, mely jelenleg egyedi a Magyar Honvédségben, és nagymértékben segíti a zászlóalj feladatainak végrehajtását. A berendezések átadása Székesfehérváron a sajtó jelenlétében, a zászlóalj telephelyén történt meg.

Szombati Zoltán mk. ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka elmondta: az atom-, biológiai- és vegyi mentesítés feladata a korszerű fegyverek megjelenésével vált szükségessé, és napjaink egyik nagyon fontos katonai szakfeladata maradt. „Amikor mentesítésről beszélünk, a szennyezett felületek megtisztítását értjük a radioaktív, vegyi, vagy biológiai harcanyagoktól. A mentesítésnek, így a szennyező anyagok eltávolításának különböző módozatai és szintjei vannak. Első szint alatt az azonnali mentesítést értjük, amelynek az alapját az egyéni mentesítő csomag képezi. Ez a 93M védőkészlet mellett minden katona egyéni vegyivédelmi felszerelésének a részét képezi. A második szintet az Egyedi mentesítő készlet – DS-10 – jelenti, amely megtalálható valamennyi harc- és gépjárműben. A harmadik szint a Zászlóalj Mentesítő Berendezés – ZMB -, amelyet egy egytengelyes Zászlóalj Mentesítő Utánfutó – ZMU -, valamint az azt vontató terepjáró tehergépkocsi képezi. Ez a berendezés a kiegészítő felszereléseivel képes a technika részleges – harcászati – mentesítésére, valamint a személyi mentesítésre", magyarázta el a parancsnok, aki hozzátette: ezeket a képességeket koronázzák meg a most átvett berendezések.

 

A továbbiakban elmondta: ezek közül a Konténeres Mentesítő Berendezés a szakembereik számára már a részeiben ismert, mivel a mintapéldányt az alakulat hét évvel ezelőtt kapta meg. A most átvett két Konténeres Mentesítő Berendezés a zászlóalj korábban megkapott konténerének egy továbbfejlesztett változata. „Nem kell a kezelési tudnivalókat teljesen nulláról kezdenünk", emelte ki Szombati ezredes. „Az alapvető modulokat illetően már több éves tapasztalattal rendelkezünk. Nekünk most elsősorban az új képességek kihasználását kell megtanulnunk."

Az átadott új berendezésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Zsitnyányi Attilától, a gyártó Respirátor Zrt. ügyvezető igazgatójától tudhatták meg a jelenlévők. A komplexum két Konténeres Mentesítő Berendezésből – KMB -, egy készlet Személyi Mentesítő Konténerből – SZMK -, valamint a hozzá tartozó mentesítőanyagot szállító konténerből áll. Ez a komplexum képes a harci- és szállítótechnika vagy egy meghatározott terepszakasz vegyi mentesítésére és az állomány egyéni felszerelésének, illetve a katonák mentesítésének végrehajtására.

Az SZMK, mint azt az elnevezése is mutatja a katonák és felszereléseik mentesítésére szolgál – emelte ki az ügyvezető igazgató. A konténer középső részében található a két részre osztott személyi mentesítő tér, amely úgy került kialakításra, hogy – másodlagos funkcióként – szállításkor málházótérként használhatják azon felszereléseknek, melyek a működtetés során a konténeren kívül kerülnek telepítésre. A berendezésben, a négy sorban beépített három-három zuhanyzófej alatt egy időben tizenkét katona mentesítése lehetséges. Az első fejen keresztül kerül befecskendezésre a vízhez adagolt személyi mentesítő anyag, majd ezt követően történik a szennyező anyagok tiszta vízzel való leöblítése. A berendezés kapacitása elérheti az óránkénti 240-300 főt, és mivel saját energiaellátó egységgel rendelkezik, bárhol működtethető, függetlenül a külső becsatlakoztatási lehetőségektől. 

A komplexum egyes részeiben teljesen új az alakulat szakemberei számára, így sok tanulnivalót feltételez, mivel a készletbe nem csak a vetkőző- és öltözősátrak, valamint a vízellátó rendszerek tartoznak. Itt találhatók azok a kiegészítő felszerelések is, melyek nélkülözhetetlenek a szennyezett felszerelés levételénél, azok mentesítésénél, illetve a nem mentesíthető felszerelések összegyűjtésénél. Tanulnia kell még az itt dolgozó szakembereknek a logisztikai háttér biztosítását is, ami a technikai kiszolgálástól a fogyóanyag utánpótlásig tart.

 

Az ügyvezető igazgató ezt követően a Konténeres Mentesítő Berendezést – KMB – mutatta be, mely a technikai eszközök teljes mentesítésére szolgál. A teljes mentesítésen azokat a folyamatokat kell érteni, amikor a radioaktív szennyeződések eltávolításra, vagy a mérgező és a biológiai anyagok megsemmisítésre kerülnek, esetleg az eszközökön a szennyezettséget a veszélyességi szint alá csökkenthetik annak érdekében, hogy az állomány tovább tudja folytatni feladatait. A berendezés a mentesítést három különálló műveletben hajtja végre. Az első fázisban történik az előkezelés, amikor a technika felületéről eltávolításra kerülnek a környezetből felvitt szennyeződések, ezt a magasnyomású mosóberendezésekkel, hideg víz alkalmazásával lehet megtenni. A második fázisban történik a főkezelés. A sugármentesítést forró habos lemosással, a biológiai mentesítést a fertőtlenítő anyagok szennyezett felületre való felvitelével, a vegyi mentesítés a mentesítő oldatokkal vagy emulzió útján lehet elvégezni. A harmadik fázis az utókezelés, amikor a reakciótermékek, valamint a mentesítő anyagok eltávolítása történik meg, amit általában forró vízsugárral vagy forró gőzzel lehet végrehajtani. Ennek a három fázisú folyamatnak a végrehajtását biztosítja az átadásra került Konténeres Mentesítő Berendezés.

„A most átadott két készlet KMB és az egy készlet SZMK mentesítő berendezések a szállítások első ütemét képezik. Az érvényben lévő szerződések szerint további berendezések szállítását kell még a jövőben teljesítenünk", mutatott rá Zsitnyányi Attila.

 

Címkéklogisztika