Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem akartak több katonát Bangkokba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 27. 13:27

Több órára megbénították egy bangkoki magasvasút közlekedését a thaiföldi kormány lemondását követelő tüntetők a kedd reggeli csúcsforgalom idején. A tiltakozók berontottak az egyik állomásra, és gumiabroncsokat dobtak a sínekre. A hatóságok leállították a forgalmat a magasvasúton, és katonákat vezényeltek az állomásokhoz.

A vonatok négy órán keresztül nem közlekedtek, ami hatalmas káoszt okozott a hetek óta tartó utcai tüntetések miatt egyébként is feszült hangulatú városban. Délelőtt ismét jártak a vonatok, de – tartva az újabb erőszakcselekményektől – a magasvasutat sötétedés után, a megszokottnál korábban leállítják.

A kormányellenes vörös inges tüntetők egyik vezetője azt mondta, azért bénították meg a magasvasút forgalmát, mert így akarták megakadályozni, hogy a katonaság erősítést kapjon a fővárosban. Ugyanezzel a céllal a múlt hét végén több ezer tüntető útzárat állított fel egy autópályán, s megrongálta 13, Bangkok felé tartó rendőrautó kerekét.

Szuthep Thaugszuban miniszterelnök-helyettes kedden arra figyelmeztetett, hogy a biztonsági erők „fokozzák (a tüntetők elleni) műveleteket", de részleteket nem közölt. „Csaknem két hónapja türelmesek vagyunk" – mondta újságíróknak. – „Ha lenne rá mód, megpróbálnánk érvekkel meggyőzni őket, de úgy látjuk, ezekkel az emberekkel nem lehet tárgyalni". Hozzátette: hamarosan letartóztatási parancsokat adnak ki egy hálózat tagjai ellen, akik a monarchia megdöntésére lázítottak.

Hétfő este – a belpolitikai válság elmélyülése óta először – megszólalt a délkelet-ázsiai ország uralkodója. Bhumibol Aduljadedzs király közvetlenül ugyan nem kommentálta a politikai patthelyzetet, de az ország stabilitásának megőrzésére szólított fel egy rendezvényen, amelyen új bírákat neveztek ki.

A miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy el akarják űzni a tüntetőket abból a belvárosi negyedből, amelynek hetek óta megbénítják az életét.

1595901015
 

CímkékNATO