Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyenértékű erő: tartalékosok az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlaton

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. november 13. 18:25

Tartalékosok is jelentős létszámban vesznek részt azon a harminc éve nem látott többnemzeti országos hadgyakorlaton, amelyet Szalay-Bobrovniczky Kristóf Magyarország honvédelmi minisztere indított el múlt héten Hódmezővásárhelyen. A katonák közelgő átcsoportosításuk és feladataik előtt ismeret-megújító foglalkozásokkal készülnek hazánk legnagyobb hadgyakorlatára.

„Alapvetően területbiztosítási, illetve őrzés-védelmi feladatokra készítjük fel a tartalékos katonákat, amellett, hogy készen kell álljanak váratlan helyzetekre is” – mondta Kovács Imre ezredes, az MH 3. Területvédelmi Ezred parancsnoka. A szolnoki kiképzésen résztvevők Heves, Jász-Kun-Szolnok, illetve Nógrád vármegyékből érkeztek, sokan közülük már 2017 óta tagjai az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszernek. Akadnak olyanok is, akik az elmúlt évek során külföldön is bizonyítottak már, gyakorlatokon és missziós szerepvállalásban egyaránt. Az elmúlt évek alatt kellő tanúbizonyságát adták annak, amit az ezred parancsnoka is tart, hogy „a tartalékos katonáink ugyanazzal a szakmai tudással rendelkeznek, mint műveleti alakulatoknál szolgáló bajtársaik”.

Kovács Imre ezredes azt is hozzátette, hogy kiképzettségi szintben bár lehet eltérés egy hivatásos, aktív állományú és egy, a civil szakmája mellett elkötelezetten szolgáló tartalékos katona között, de utóbbiak kapcsán kijelenthető, hogy hatalmas lelkesedéssel és akarattal kívánnak tanulni, fejlődni és bizonyítani.

„Erre példa, hogy 2018-ban közös felkészülést kezdtünk a különleges műveleti katonákkal itt, Szolnokon. Büszkén mondhatom, hogy ennek a tartalékos állománynak bizony sok meglepetést sikerült okoznia, amikor nem jól ismert és bevált taktikával, megközelítéssel oldottak meg feladatokat. Ezzel a különleges műveleti bajtársak elismerését is kivívták” – idézte fel.

„Roppant büszke vagyok ezekre az emberekre, akik a tanulmányaik, munkájuk mellett, hétvégéiket, illetve szabadidejüket, szabadságukat sem kímélve csatlakoztak a Magyar Honvédséghez. Azért, hogy elsajátíthassák a különböző katonai készségeket és részt vegyenek a honvédség különböző feladataiban és hogy védjék Magyarországot - tette hozzá az ezredes.”

_SNJ5740 másolat

Gunda Mihály tartalékos főhadnagy jelenleg a 68. Területvédelmi Zászlóalj első századának parancsnokhelyettese, de katonai szolgálata 1997-ben kezdődött: előbb mélységi felderítőként, majd a különleges erőknél szolgált. Aktív katonai pályáját követően most tartalékos katonaként segíti bajtársai felkészítését, saját tapasztalatait megosztva velük.

„Annak érdekében, hogy a sok év alatt megszerzett tudást és tapasztalatot át tudjam adni az önkéntes katonai szolgálatnak, vállaltam egy kétéves katonai szolgálatot” – idézte fel, hozzátéve, hogy bár a különleges erők tudásának csak részeit tudják a tartalékosok elsajátítani, azokat viszont professzionális módon. Az aktív és tartalékos szolgálati formák közötti különbségeket érintő kérdésünk kapcsán elmondta, hogy tapasztalata szerint „A feladatkör teljesen más, ezért a tartalékosok felkészítésében modulok vannak, előre meghatározott képzéseket kell oktatni. Ezek a modulok arra szolgálnak, hogy az önkéntes katonák elsajátítsák az alap katonai szolgálathoz szükséges tudást. Az önkéntes katonai szolgálat – mindamellett, hogy szigorú – sokkal családiasabb.” – mutatott rá.

Hozzátette, hogy mind a három, kiképzésen résztvevő zászlóalj már korábban kiképzett katonákat delegált a gyakorlatra, akik számára már inkább csak ismétlőfoglalkozásokat kell tartani.

_SNJ5842

Fekete Andrea tartalékos őrmester elmondta, hogy 2018-as jelentkezése hátterében az állt, hogy határait feszegetve kipróbálhassa magát katonaként is. Ahogy fogalmazott, nem véletlen, hogy öt év után még ma is egyenruhát visel, hiszen csak pozitív tapasztalatok érték ez idő alatt.

Olyannyira, hogy a következő célkitűzése az, hogy átlépjen aktív jogviszonyba és jelentkezzen az Acélkocka altisztképzésre. Az Adaptive Hussars 2023 kapcsán elárulta, hogy „én nagyon vártam ezt a gyakorlatot, voltam a Moonstar és a Kék Villám gyakorlatokon is, ott nagyon nagy élményekkel gazdagodtam, itt is hasonló élményekre számítok!”