Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Fel kell készülnünk Magyarország védelmére!”

ADHU 23: huszonöt helyszín, több mint ötezer katona

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László és Kormány Gábor |  2023. november 13. 19:53

„A veszélyek korát éljük, így mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy felkészüljünk a haza védelmére. A gyakorlat célja az, hogy tesztelje a haderő felkészültségét egy olyan elképzelt szituációban, amikor Magyarország biztonsága forog kockán” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Adaptive Hussars 2023 országos többnemzeti hadgyakorlat sajtótájékoztatóján, a hajdúhadházi lőtéren, november 13-án.

„Hazánk harminc éve nem látott gyakorlatnak lehet tanúja, ahol a közigazgatás, a szövetségesi együttműködés és a Magyar Honvédség is vizsgázik. Régóta vártunk arra a pillanatra, hogy ilyen méretű és léptékű gyakorlatnak legyünk a tanúi és részesei. A veszélyek korát éljük, így mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy felkészüljünk a haza védelmére – ezt az állampolgárok is joggal várják el tőlünk” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve: egyebek mellett az orosz-ukrán háború kirobbanása és az illegális migráció felerősödése alapjaiban változtatta meg hazánk biztonsági helyzetét. Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: huszonöt helyszínen, több, mint ötezer katona mozdult meg a gyakorlat keretében, földön, vízen és levegőben.

„Az éleslövészetek és a csapatmozgások mellett logisztikai ellátási kérdéseket küzdünk le óráról-órára, napról-napra és egyben folyamatosan teszteljük a vezetésirányítási rendszert is. Rendkívül komoly gyakorlat ez, ami az egész Magyar Honvédséget megmozdítja” – hangsúlyozta a vezérezredes.

ADHU-23 Sajtótájékoztató KLAC9212

Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megye főispánja arra hívta fel a figyelmet, hogy az államigazgatás bizonyos mértékben a védelmi igazgatás alapja és platformja.

„Az a dolgunk, hogy amikor a Magyar Honvédségnek teendői és kötelezettségei vannak veszélyhelyzetben, az államigazgatás különböző szintjein segítsük a végrehajtást és azt az erőfeszítést, amit a haderő tesz a hon védelme érdekében. Most mi is vizsgázunk önmagunk előtt is és a hadsereggel való együttműködésben is, tesztelve a kooperáció minőségét, gyorsaságát és mélységét” – közölte a főispán.

A sajtótájékoztatót követően az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár katonái szakaszszintű éleslövészetet tartottak.