Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egyenruhában mindenki egyforma”

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 3. 16:47

Újraindította a HM Humánpolitikai Főosztály a cigány népismereti oktatást az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola hallgatói számára. A HM Humánpolitikai Főosztály feladatkörébe tartozik 2010. november 1-től a honvédelmi tárca esélyegyenlőséggel kapcsolatos tevékenységi rendszere. A feladatok közé tartoznak – többek között – a romák társadalmi integrációját segítő programok. Tekintettel a téma fontosságára, valamint hazánk EU-s elnökségi periódusában kiemelten kezelt kérdéskörre, a főosztály újraindította a cigány népismereti oktatást.

A tárca romaintegráció érdekében kifejtett tevékenységére jellemző az „egyenruhában mindenki egyforma" megállapítás. Nagyon fontos azonban hangsúlyozni: a Magyar Honvédség nem vonja ki magát a társadalommal szemben megfogalmazott követelmények és elvárások alól. Az elfogadást és a nyitottságot ösztönzi, nagy hangsúlyt fektet az állomány esélyegyenlőséggel és egyenlő bánásmóddal kapcsolatos tudatosságának növelésére, ilyen irányú ismereteinek bővítésére.

A cigány népismeret oktatása által megőrizhetőek a hagyományokban és hiedelmekben rejlő értékek, könnyebben érthetővé válnak a romák szokásai, amely hozzásegít a cigányságra jellemző érték- és normarendszer megértéséhez.

Horváth Melitta főhadnagy, a HM Humánpolitikai Főosztály romaügyi referense az iskola légvédelmi rakéta és tüzér szakos hallgatói számára tartott cigány népismereti előadást január 31-én. Az interaktív tanórán – beszélgetések és szituációs játékok keretében – a hallgatók betekintettek a romák történetébe, a roma életmód sokszínűségébe, a többségi társadalomban elfoglalt helyébe, az előítéletesség és diszkrimináció problematikájába, valamint a romák hadseregben elfoglalt helyzetébe.

A cigány népismereti oktatás a rádióelektronikai-felderítő, rádióállomás-üzemeltető, lokátor-műszerész szakos hallgatók, valamint az intézmény hivatásos állománya részére is folyatódik.

Kép és szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes (HM Humánpolitikai Főosztály)