Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb áldozatok a Tahrír téren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 3. 15:41

Négy ember meghalt csütörtök hajnalban azokban az összecsapásokban, amelyek még előző nap kezdődtek Kairóban Hoszni Mubarak elnök hívei és ellenfelei között. Az áldozatok az elnök lemondását követelők közül kerültek ki és a Tahrír téren vesztették életüket, szemtanúk szerint a térhez közel eső Október 6. hídról lőtték le őket.

1595913645
Az éjszaka a téren a két tábor közötti harc jegyében telt el, jobbára kövekkel és botokkal, bár több ízben hajítottak a felek egymás felé benzines palackokat. Kórházi források szerint 630 fölött van a legújabban megsebesültek száma.

A kairói tüntetések, amelyek január 25-én kezdődtek, szerdán fajultak el, azután, hogy Mubarak előző éjjel jelezte: szeptemberig a helyén marad, az akkori választásokon viszont nem indul. Ezután jelentek meg az utcán az elnök hívei, akik szerint az államfővel szembeni követelések teljesültek, nincs ok a további tiltakozásokra. Az elnök lemondását követelők nem így látják, ők azonnali távozását követelik jelszavaikban és transzparenseiken.

Nehezen ellenőrizhető híresztelések kaptak lábra a heves összecsapások magyarázataként. Ezek a külföldi összeesküvéstől a gengszterek utcai megjelenéséig terjednek. Az al-Maszri al-Jóm című független lap csütörtöki számában azt írta, hogy azok a lovasok, akik a Tahrír téren végigrobogtak előző nap, és hosszú botjaikkal ütötték-verték az útjukba kerülőket, bűnözők voltak, akiket hírek szerint az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt képviselői bíztak meg.

Az egyiptomi főváros bejáratait a hadsereg és az elnök lemondását követelők közül spontán módon toborzott civilek – jobbára fiatalemberek – ellenőrzik sűrű egymásutánban elhelyezett ellenőrzőpontokon. A rendőrség az utcán nem látható.

A hadsereg csütörtök délelőtt cáfolt egy korábban napvilágot látott hírt, amely szerint letartóztatott egy csoportot az elnök lemondását követelők soraiból. Külön felhívásban tartotta szükségesnek figyelmeztetni a lakosságot, hogy mindenki óvakodjon lopott katonai egyenruhát ölteni, mert ez súlyos büntetést von maga után.

Az egyiptomi gazdaságnak a bezárt boltok és bankok, a szünetelő tőzsde, általában a válság egyelőre felmérhetetlen károkat okoz.

Az internet és a mobiltelefon-hálózatok – a világon sehol sem látott több napos szünet után – szerdán helyreálltak, bár a feltöltőkártyákért sok helyen sorba kell állni.

Címkékeskü