Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyetemes értékeknek állítunk emléket

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2021. október 7. 16:59

A visegrádi országok részvételével szervezett hadisírgondozó konferenciát a Honvédelmi Minisztérium és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum október 7-én, Budapesten.

TOT_9672

A V4-es országok első világháborúhoz kapcsolódó, hadisírgondozással foglalkozó szakmai konferenciát tartottak csütörtökön a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A szimpóziumot Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külügyi államtitkára nyitotta meg. Mint mondta, sokat elmond egy nemzetről, miként viszonyul hőseihez, hiszen ez hatással van eszméinkre és gondolkodásunkra, a közösséghez fűződő viszonyunkra. Az államtitkár rámutatott: a visegrádi országok együttműködése évszázados közös örökség része. „Kapcsolatunk az élet minden szegmensében szoros, a hadisírok gondozásának területén is. Az országok között hatékony és gördülékeny együttműködés alakult ki az évek folyamán. A kölcsönös megbecsülés és tisztelet megfelelő alapot biztosít ahhoz, hogy minél szorosabbra fűzzük ezt az együttműködést” - mondta.

TOT_9649

Vargha Tamás köszöntőjében úgy fogalmazott: a hősi halottak emlékének méltó ápolása rendkívül fontos területe a tisztelet és a megbecsülés kifejezésének, hiszen ezzel egyetemes értékeknek, a hazaszeretetnek és az önfeláldozásnak állítunk emléket. „Ez a hadisírgondozó konferencia nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy az eddigi eredményeket közösen áttekintsük, és együtt dolgozzuk ki a következő feladatokat” - tette hozzá.

TOT_9744

A konferencián Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka nyitó előadásában a magyar hadisírgondozás első világháborút érintő tudományos hátterét világította meg. A nap folyamán prezentációt tartott Pavel Kugler, a Cseh Köztársaság védelmi minisztériumának Háborús Veteránok Főosztály igazgatója és Adam Siwek, a varsói Nemzeti Emlékezet Intézete Harc és Mártíromság Emlékét Megörökítő Irodájának igazgatója is.