Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóban sem feledik az aradi vértanúkat

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 7. 17:27

Az MH KFOR Kontingens katonái is megemlékeztek a nemzeti gyásznapon az aradi vértanúkról a Novo Selói táborban, október 6-án.

20211006-kfor (1)

A rendezvényt - mások mellett - megtisztelte jelenlétével dr. Bencze József, koszovói magyar nagykövet, Domján László, az Európai Unió Integrációs tanácsadója, valamint a Nemzeti Rangidős Képviselő Guba István ezredes.

Kiss Róbert törzszászlós az MH KFOR Kontingens vezénylőzászlósa az ünnepi beszédében külön kitért vértanúink közül gróf Leiningen-Westerburg Károlyra. Aki a kontingens bázisát adó lövészzászlóalj jogelődjénél, a 39. gyalogezredben szolgált a szabadságharcot megelőzően. A hatodikként kivégzett honvédtábornok a tiszti rendfokozatát is mint 39-es katona érte el. Német származásúként csak pár szót tudott magyarul, de katonái tisztelték és tűzbe mentek volna érte.

Szabó Ferenc százados, a kontingens lelkésze arról beszélt, hogy van esélyünk a megbékélésre nemzeti történelmünkben és személyes életünkben egyaránt. „Az Isten békességével épülnek újra emberi kapcsolatok és hidak az emberek között” - mondta.

Ezt követően a nemzeti lobogót félárbócra eresztették és meggyújtották emlékezés gyertyáját. A rendezvény zárásaként Varga István alezredes, kontingensparancsnok beszédében kiemelte: „Az 1848-49-es szabadságharcot egy sokféle, sokszínű Magyar Honvédség harcolta végig… Nekünk is össze kell fognunk, itt távol a hazánktól, mert itt most mi vagyunk Magyarország.”

20211006-kfor (3)