Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyetemes Európa járat a Zrínyin

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 13. 9:24

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen mutatkozott be az a kamion, amely az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium megbízásából újszerű tájékoztató eszközöket alkalmazva 6 város 6 egyetemét látogatja meg a közeljövőben egy információ-szolgáltatásra átalakított kamion. A program 2008. február 15-én, vagyis a mai napon indul Egyetemes Európa elnevezéssel.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az akció legfontosabb célja az egyetemi ifjúság érdeklődési körének megfelelő tájékoztatást adni az EU-val kapcsolatos kérdésekben, megismertetni a résztvevőket uniós lehetőségeikkel és bevonni őket az európai kérdések megvitatásába. Az Info-járat minden egyetemen 10 napig tartózkodik, zárásként Budapestre, a Zrínyire tér vissza.

Prof. Dr. Szabó János (DSc), a ZMNE rektora a rendezvényen kiemelte, hogy – azon túl, hogy az intézmény hallgatói részletesebben megismerkedhetnek majd az Európai Uni

1595873134
ós lehetőségekkel – a kamionban zajló tájékoztatás mellett az egyetem is megmutathatja magát. „A lehetőség felér egy Nyílt Nappal" – fogalmazott Szabó János.

Debrecenben, Szegeden, Veszprémben Győrött és Budapesten az egyetemek épületeiben fórumokra, kerekasztal-beszélgetésekre, vitákra és játékos versenyekre is sor kerül, Európai Parlamenti képviselők, minisztériumi szakértők, egyetemi oktatók részvételével. A rendezvények témái a felsőoktatásban tanulók jövőjét érintik: önkéntesség, továbbtanulás, továbbképzés és ösztöndíj-lehetőségek az Unióban, szakmai gyakorlat és a diplomák elismerése külföldön, tartózkodás és munkavállalás a tagországokban, esélyegyenlőség és európai értékek.

A cél, hogy a diákok gyakorlati választ kapjanak kérdéseikre, emellett részt vehessenek abban a közös gondolkodásban, ami a globális kihívásokra adandó legjobb európai válaszok kimunkálására irányul.

A kamion április 16.-25 között „állomásozik" a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.