Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyetemisták szivárogtatták ki a katonai titkokat?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 3. 6:44

Egy volt hacker azt állítja, hogy az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem két hallgatója közreműködott az Afganisztánnal kapcsolatos katonai dokumentumok kiszivárogtatásában – jelentette a CNN hírtelevízió. Az anyagok többek között a civil áldozatok valódi számáról számolnak be.

A CNN honlapján azt írja, hogy a hacker, Adrian Lamo, akinek segítségével őrizetbe vették Bradley Manninget, az amerikai katonai hírszerzés titkos iratok kiadásával gyanúsított elemzőjét, most Boston rangos egyeteme felé irányította az ügyben nyomozó hatóságok figyelmét.

Lamo állítása szerint telefonbeszélgetéseik során a két férfi bevallotta neki, hogy segítette Manninget a dokumentumok letöltésében. Egyikőjük azt is elmondta, hogy megtanították a hírszerzőt egy titkosító számítógépes program használatára is. Lamo nem adta meg a két diák nevét, mert állítólag egyikőjük megfenyegette őt.

A svéd központú WikiLeaks.com a múlt héten juttatta el az amerikai New York Times, a brit Guardian és a német Der Spiegel című lapoknak a 92 ezer oldalnyi, 2004 és 2009 közötti keltezésű dokumentumot, amelyeket a portálján is nyilvánosságra hozott.

Az anyagok a civil áldozatok valódi számáról számolnak be, valamint információkat adnak arról, hogy a pakisztáni titkosszolgálat hogyan működik együtt a tálibokkal, és Irán mennyi pénzt, fegyvert és kiképzési lehetőséget adott eddig az afganisztáni szélsőséges mozgalomnak.