Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egymásra mindig figyelni kell!

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Füzes Judith |  2022. június 17. 18:48

Minden misszió más: sőt, egy-egy missziós területen is gyorsan változnak a körülmények, így nincs ugyanolyan hat hónap. Mindig mindenre és mindenkire figyelni kell. Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens (MH IKBK) 15. váltásának felkészülésén, Csobánkán jártunk.

IKBK_célfelkészítés_Csobánka (19)

„Az MH Altiszti Akadémia Csobánka Harcászati Kiképzőbázisán először készül olyan IKBK-váltás, ahol tartalékos katonák is jelentős számban képviseltetik magukat” - emelte ki a váltás parancsnoka, Hraska Gábor alezredes – aki maga is az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Szegeden települt 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka. A nyolcadik missziójára készülő parancsnok (korábban IFOR, SFOR, KFOR, EUFOR illetve ISAF feladatokban vett részt) elmondta, hogy a több mint 160 fős csapat közel 20 katonai szervezettől érkezett, de a magot az MH 25. Klapka György Lövészdandár, illetve az MH 2. vitéz Vattay Antal és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredek adják. A kontingens június 13-án lett teljes, azóta folyik Csobánkán a felkészülés, a várható feladatok begyakorlása. „A felkészítés első lépése a kötelező központi előadásokon való részvétel, ahol a katonák egészségügyi ismereteket, drogprevenciós, médiakezeléssel összefüggő előadásokat hallgatnak meg. Fontos, hogy minden olyan hadszíntéri ismerettel rendelkezzenek, amit majd a műveleti területen alkalmazni kell. Tudják, hogy hova megyünk, ott mik a helyi szokások, a kultúra, milyen feladatrendszert látunk el, hol fog szolgálatot teljesíteni, s azon belül ugye mire kell odafigyelni – mik az egészségügyi, járványügyi szempontokból releváns veszélyforrások” – részletezte Hraska Gábor alezredes.

Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens kijelölt műveleti területe Irak északi része, a Kurdisztáni Autonóm Régió. A kontingens központja Erbílben található, itt a fő feladat az erbíli repülőtér őrzés-védelme, tehát a személyek átvizsgálása, a ki- és beléptetések végrehajtása, a gyorsreagálású erő (QRF) biztosítása, a tábor őrzésvédelme, illetve járőrözési feladatok. Egy századnyi erő pedig a Bashur légibázison települ majd, ahol hasonló feladatkörben teljesítenek a jövőben szolgálatot a magyar katonák. A kontingensnek két kiemelt egysége lesz: az első egy személybiztosító egység, mely a kiemelten fontos személyek kísérését, biztosítást hajtják végre a műveleti területen. Egy másik alegység pedig az Erbílben települt magyar főkonzulátuson hajtja majd végre a személyek beléptetését, a konzulátus ügyfélfogadási ideje alatt.

IKBK_célfelkészítés_Csobánka (2)

Hraska Gábor alezredes és csapata már szemrevételezték a műveleti területet, ahol a jelenleg ott szolgáló kontingens megosztotta a tapasztalatait – s ezeket hazatérve azonnal be is építették a jelenleg is zajló felkészítésbe. Az alezredes kiemelte: mind a kötelezően végrehajtandó békeműveleti lőgyakorlatokat, mind magát a féléves missziót már az új lőfegyverekkel, azaz a CZ Bren 2-es gépkarabélyokkal, illetve a P09-es maroklőfegyverekkel hajtják végre.

A kontingens felkészültségét július 13-án, zárógyakorlaton fogja majd ellenőrizni a Magyar Honvédség Parancsnoksága. Ekkor a katonáknak már összeszokottan, a kiképzés során tanultakat alkalmazva kell a különböző helyzetekre, incidensekre reagálniuk.

Menyhárt Bence törzsőrmester, a tatai 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóalj 1. lövészszázad 1. lövésszakasz rajparancsnoka hetedik missziójára készül, és másodszorra tér majd vissza Erbílbe. A törzsőrmester hangsúlyozta: nincs olyan, hogy „rutinfeladat”, hiszen minden misszió különböző, s még Irakon belül sincs két ugyanolyan „forduló”. „A feladatrendszer nagyjából ugyanaz lesz, mint 2017-18-ban, az 5. váltás idején volt” -tette hozzá a törzsőrmester. A fő különbséget a nagyobb biztonság jelentheti majd, hiszen a tábort ma már sokkal fejlettebb védelmi rendszerekkel látták el.

IKBK_célfelkészítés_Csobánka (9)

Menyhárt Bence hozzátette: mindig érdekes más alakulatok katonáival együtt dolgozni, úgyhogy most, a tartalékos katonatársaival együtt szolgálni is új élménynek ígérkezik. Megítélése szerint az eddigi, közös kiképzés alatt a tartalékos katonák lelkesen igyekeztek tudásuk javát adni, s reméli, hogy ez a lendület a misszióban is végig kitart majd. A missziós rutinnal rendelkező törzsőrmester is tisztában van a monotonitás, a fásultság veszélyével. „A család, a gyermek azonban sokat tud segíteni. S fontos az, hogy az ember tudjon számítani a társaira. Hogy legyen, akiért tűzbe menne és akiről tudja, hogy ő is megtenné érte” - tette hozzá Menyhárt Bence. Elmondta, hogy segít a monotonitás elűzésében a táborban velük lakó és dolgozó szövetséges katonák, társszervek figyelése: ők hogyan, milyen harceljárásokat alkalmaznak, miképp hajtják végre a feladatokat. „Teljes elhivatottsággal kell végezni a feladatunkat Irakban: nem szabad azon gondolkozni, hogy mi történhet. Fel kell készülni minden helyzetre, s ha a helyzet megkívánja, akkor pedig helytállunk és az kiképzésen elsajátítottakat hajtjuk végre. Ha mindenki azt teszi, ami a dolga, akkor minden problémát megoldunk” - tette hozzá.

Tefner Katrin tartalékos szakaszvezető a 44. Területvédelmi Zászlóaljtól, Kaposvárról érkezett Csobánkára – első missziós feladatára felkészülni. Mint leszögezte, nőként a társai teljesen egyenrangúnak fogadták el. „Ugyanúgy részt veszek minden munkában, a feladatok végrehajtásában sincs semmilyen különbség” -tette hozzá. A katonatársai mindenben segítették az eddigi felkészülés során, a missziókat járt egyenruhás társai a tapasztalatokat, trükköket átadják és megtanítják, hiszen Irakban nőként és tartalékosként is ugyanolyan teljesítményt várnak majd el tőle, mint bárki mástól. A család is elfogadta már, hogy nem csupán tartalékos katonaként számíthat rá a Magyar Honvédség, de missziós tapasztalattal is rendelkezni fog. Féltik, de elfogadták és támogatják döntését.Tefner Katrin számára a jövő miatt is fontos az iraki, fél éves misszió: tervei között szerepel, hogy pályáját az MH Altiszti Akadémián folytatja. Így igyekszik majd minden, a misszióban összeszedhető tudást és tapasztalatot hazahozni, hogy még könnyebben tudja majd elvégezni a szentendrei altisztképzést.

IKBK_célfelkészítés_Csobánka (17)

Bozsik Gergő tartalékos szakaszvezető, a 46. Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonája már március óta készül a misszióra. „Mondhatni az alapoktól mindent újra átvettünk, rengeteg gyakorlással. Mindenki abszolút segítőkész, ebben közös célunk volt, hogy megfelelően készüljünk fel a kinti feladat ellátására” - emelte ki a fiatal szakaszvezető. „Sokat segítettek a társaim: az alakulatnál sem éreztem megkülönböztetést azért, mert tartalékosként nem ez a „fő csapásirány az életemben” - tette hozzá. Bozsik Gergőt a katonaság mindig is érdekelte, s önkéntes területvédelmi tartalékos is azért lett, mert még tanul és így ez volt a legjobb szolgálati forma számára tanulmányai befejezéséig.

„A missziós felkészülés során nagy hangsúlyt fektettek kiképzőink a monotonitás, a belefásulás elkerülésére. A legfontosabb dolgok egyike az, hogy figyelnünk kell az egészségünkre. A folyadékhiány, a dehidratáltság elkerülése például nélkülözhetetlen ahhoz, hogy végig koncentrálni tudjunk a feladatok elvégzésére. S persze szükséges a szigorú fegyelem betartása ahhoz, hogy a feladatainkat a megfelelő figyelemmel tudjuk ellátni minden nap, a misszió végéig. Diákmunkásként dolgoztam szalagmunkásként, így a monotonitás már ismerős. Én azonban olyan típusú ember vagyok, hogy a célomért mindent megteszek, s ez segít abban is, hogy ellássam majd a feladataimat. A féléves missziótól személy szerint a szakmai fejlődést várom” -tette hozzá Bozsik Gergő. Mint elmondta: „önkéntesként ilyen hosszú ideig még nem éltünk katonai közegben, ez újdonság lesz. De arra számítok, hogy rengeteg tapasztalatot szerzek majd Irakban, így bővítve katonai ismereteimet.”