Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egymással szemben vannak a Nagy Háború első és utolsó brit áldozatának sírjai

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: internet |  2020. december 19. 17:22

Egymással szemben temették el az első világháborúban elsőként és utolsóként elhunyt brit katonát. A 17 éves John Parrt és a 40 éves George Ellisont teljesen véletlenül helyezték egymás közelében végső nyugalomra, a belga monsi St. Symphorien katonai temetőben.

John Parr sirja_szerk.

John Parr közlegény csupán 17 éves volt, amikor 1914. augusztus 21-én életét vesztette. 1897 júliusában született, szegénységben nőtt fel. Nagy családjával egy kis sorházon osztozott a londoni North Finchley-ben. Tizenegy testvére közül ő volt a legfiatalabb. Édesapja, Edward és édesanyja, Alice is sokat dolgozott. Amint tehette, Parr hentesfiúnak, később labdaszedőnek állt a North Middlesex Golfklubban. 1912-ben csatlakozott a Middlesex Ezredhez. Tizennyolc évesnek vallotta magát, hogy bevonulhasson, valójában csupán tizennégy esztendős volt. A fiatal felderítő biciklistát felettesei tisztának, józannak és intelligensnek, ugyanakkor alárendeltségre hajlamosnak tartották. 1914 augusztusában bekövetkezett halála után nem volt hivatalos hír arról, hogy pontosan mi történt vele. Két nappal a monsi csata előtt társával az ellenség felderítésére küldték. Feltehetően észrevették őket, és - míg a másik katona elmenekült-  Parr közlegényt lelőtték. A brit csapatok visszavonultak, hátrahagyva testét. Halálát egy évig nem jelentették.

Egyes történészek azonban megkérdőjelezik ezt a beszámolót, mivel a németek állítólag aznap mérföldekre voltak a helyszíntől. Az is lehetséges, hogy a közlegény baráti tűzben vagy a csata során vesztette életét. Édesanyja októberben felkereste a londoni War Office-t, miután levelet kapott egy másik katonától. Hónapokkal később Parr „eltűntként” szerepelt, halálát csak a háború után erősítették meg. 1915-ben németek temették el. Sírkövén halálának dátumaként augusztus 21. szerepel.

George Ellison sirja_szerk.

George Ellison közlegény élete 90 percen múlt. 1878-ban született Yorkban. Családjával Hullban és Hartlepoolban éltek, két testvére volt. 1912-ben megházasodott, feleségével, Hannah-val a következő év novemberében – pár hónappal a háború kitörése előtt - ünnepelték fiuk, James születését. Az egykori bányászt 1914 augusztusában a Brit Expedíciós Haderő tagjaként szállították Európába. Túlélte a búr háborút, az ypres-i árokharcot és a somme-i csatát, valamint harcolt az 5. Királyi Ír Lancerekkel. 1918. november 11-én, délelőtt fél 10-kor egy német mesterlövész eltalálta, így ő lett az utolsó brit katona, aki a fegyverszünet előtt meghalt. Felesége nem tudta, hol temették el a férjét.

Mindkét katona a St. Symphorien Katonai Temetőtől néhány mérföldnyire vesztette éltét, ahol végső nyugalomra helyezték őket.

temeto