Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai eskü minden helyzetben kötelez

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvétele |  2020. december 19. 16:55

Illegális bevándorlók elfogásában segített december 19-én az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi zenekarának katonazenésze.

20201219-vasarhelyi-katonazenesz

Nagy Sándor törzsőrmester 24 órás szolgálat ellátása érdekében indult a reggeli távolsági busszal Makóról Hódmezővásárhelyre. Amikor a törzsőrmester egyenruhában felszállt a buszra, akkor a busz vezetője a járművel utazó két külföldi férfi - feltehetően illegális bevándorlók - azonosításában kérte a segítségét. A férfiak a katona kérésére nem voltak együttműködőek és nem tudták igazolni magukat. Nagy törzsőrmester ekkor telefonon értesítette a rendőrséget és megkérte a busz vezetőjét, hogy a hódmezővásárhelyi buszmegállóban a megállást követően a hátsó ajtót ne nyissa ki. A helyszínre érkező rendőrjárőr megérkezéséig a katonazenész a buszon feltartóztatta a gyanús személyeket, akikről a rendőrök az átvizsgálást során megállapították, hogy valóban illegális bevándorlók.

Az eseményeket követően Nagy Sándor elmondta, hogy már akkor gyanús volt neki a szituáció, amikor a férfiak a buszon meglátták az egyenruháját és onnantól kezdve szemmel tartották minden mozdulatát. „Folyamatosan az járt a fejemben, hogy az eskümhöz hűen kötelességem segíteni a buszsofőrnek és jelenteni az esetet. Egy kicsit tartottam is tőlük, mert nem lehetett tudni, hogy esetleg kés, vagy bármilyen fegyver van-e náluk. Láthatták elszántságomat és szerintem ennek köszönhetően nem történt semmilyen konfliktus” – tette hozzá a törzsőrmester.