Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egymillió eurós kártérítést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 29. 13:51

Egymillió eurós kártérítést követel peres úton a boszniai Szerb Köztársaság (RS) egykori vezetőitől – Radovan Karadzictól, Biljana Plavsictól és Ratko Mladictól – egy bosnyák család, amely a boszniai háború idején menekült Franciaországba – írja internetes felületén a Blic című szerbiai napilap.

A francia állampolgársággal rendelkező Kovac család tagjai egy párizsi bíróságon nyújtották be a kártérítési keresetet a boszniai háború idején elszenvedett sérelmeikért. A kelet-boszniai Focából származó családot 1992 áprilisában támadták meg szerbek. A család ügyvédje, Ivan Jurasinovic szerint a támadók bántalmazták a családapát, majd otthagyták, mert azt hitték, hogy agyonverték. Felgyújtották a házát, és a családja szeme láttára szúrták le a nagymamát.

A Kovac család egymillió eurós kártérítést követel a boszniai szerb vezetőktől. Az ügyvéd szerint szokatlan, hogy egy párizsi bírságnak kell eljárnia háborús perben, de a hágai Nemzetközi Törvényszék előírásai szerint a háborús áldozatok hazai bíróságok előtt követelhetnek kártérítést elszenvedett sérelmeikért.

Az ügyvéd szerint a Kovac család olyan peres eljárást indított, amilyenre még nem volt példa Európában. Jurasinovic közölte, hogy amennyiben Karadzicot és Plavsicot, az RS egykori elnökét és alelnökét, illetve Mladicot, a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokát kártérítésre kötelezné a bíróság, Szerbiának „államként" kéne fizetnie. A párizsi bíróság jövő év február 28-án hoz ítéletet az ügyben.