Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre kevesebb a tálib lázadó

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 14. 15:08

Mintegy ötven lázadó halt meg összecsapásokban Afganisztán keleti és északi részén – közölték szerdán az afgán hatóságok. Kedden az afgán kormányerők és amerikai csapatok közös hadműveletében harminc tálib lázadó halt meg és mintegy húsz társuk megsebesült kedden a dél-afganisztáni Uruzgán tartomány Csora körzetében.

A műveletet szerdán is folytatták, hogy a többi lázadó fegyverestől is megtisztítsák a térséget.

Egy másik hadműveletben az afgán hadsereg egyik kommandósegysége amerikai katonák támogatásával 11 tálibot ölt meg a dél-afganisztáni Gazni tartomány Adzsrisztán körzetében kedden a védelmi minisztérium közleménye szerint. Négy másik lázadót őrizetbe vettek, nagy mennyiségű könnyűfegyvert lefoglaltak.

Zábul tartományban két afgán katona halt meg, négy társuk pedig megsebesült, amikor járművük mellett házilagos készítésű pokolgép robbant Afgár körzetben – áll a védelmi tárca közleményében. Kandahár és Hoszt tartományokban négy lázadót saját maga készítette pokolgép ölt meg.

Két év óta egyre intenzívebb a tálib lázadás, és az ország területének egyre nagyobb részére terjed ki. A tálib uralom 2001 végi megdöntése óta 2009 volt a legvéresebb esztendő a polgári lakosok, az afgán biztonsági erők és az ázsiai országban állomásozó mintegy százezer külföldi katona számára.

CímkékAfganisztán