Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre több amerikai katona alkalmatlan a frontszolgálatra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 4. 5:56

Az amerikai szárazföldi haderőnél egyre több a frontszolgálatra alkalmatlan katona, arányuk az utóbbi három évben meredeken emelkedett, írta a USA Today. Az Egyesült Államok szárazföldi hadseregében 2007-ben minden dandárnál átlagosan 11 százalék volt a frontszolgálatra alkalmatlannak minősített katonák aránya, ez mostanra 16 százalékra nőtt.

A romlást elsősorban a többszöri bevetések és a szaporodó egészségügyi gondok magyarázzák, mondta Peter Chiarelli helyettes vezérkari főnök.

A hivatalos adatok szerint a 460 ezer főt számláló szárazföldi haderő személyi állományának már csaknem 70 százaléka megjárta valamelyik háborút. A katonák fele egyszer volt küldetésben, harmaduk kétszer járt a fronton, 14 százalékot háromszor, 4 százalékot pedig már négyszer irányították háborús övezetbe, Irakba vagy Afganisztánba.

A Pentagon szerint a különböző okokból nem telepíthető katonák miatt – jóllehet a kieső embereket igyekeznek más egységekből pótolni – gyengül a hadsereg általános készenléti foka.

A hátramaradó katonák egy része továbbképzésen vesz részt, sokak esetében pedig az az előírás az akadály, hogy az egyes bevetések között legalább egy évnek kell eltelni. A legtöbben azonban egészségügyi okok miatt maradnak otthon, sokan rehabilitáción vannak vagy műtétre várnak.

Pontos adatok nem ismeretesek az egészségügyi gondokról, de 2006 és 2008 között például 1,4 millióról 1,9 millió növekedett a hátproblémákkal, térdsérülésekkel és egyéb hasonló gondokkal küzdő katonák száma az egész haderőt tekintve. Ugyanezen időszakban 657 ezerről 1,1 millióra növekedett a katonáknál a pszichológiai rendellenességek száma. Megállapították, hogy a bevetések közti hosszabb pihenőidő kedvező hatással van a felkészültségre: egy olyan dandárnál, amelyik 28 hónapot tudott pihenni, csak a katonák 4 százaléka volt alkalmatlan frontszolgálatra.

Korábban, az iraki és afganisztáni hadműveletek legintenzívebb szakaszában egy évre csökkent a pihenési idő, ennyi idejük volt a katonáknak arra, hogy családjukkal legyenek és kikapcsolódjanak. Ez mostanra 14-15 hónapra növekedett.

A szárazföldi haderő részben létszámnöveléssel igyekszik orvosolni a problémát, az állomány nagysága 2011-ben eléri az 570 ezer főt. A Pentagon vezetése azzal számol, hogy az iraki csapatkivonás és a létszám növelése lehetővé fogja tenni, hogy a dandárok hosszabb ideig pihenhessenek majd a bevetések között.

CímkékAfganisztán