Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységes, nagyobb teljesítményű Gripen-flotta

Szöveg: JETfly |  2007. november 6. 12:41

Egyértelmű elkötelezettségét jelezte a Gripen jövőjével kapcsolatban a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatala (FMV), amikor is 3,9 milliárd svéd koronáról (600 millió USD) szóló szerződést kötött a Saab-bal.

A szerződés megkötésével elkezdődik a svéd légierő tulajdonában levő 31 darab A/B Gripen repülőgépnek a legújabb C/D szabvány szerinti korszerűsítése, továbbá zöld utat kapott a Gripenek jövőbeni fejlesztését szolgáló demonstrátor program is.
A mai megegyezés létrejöttét a svéd kormány egy, az év elején meghozott döntése előzte meg, amely alapját a svéd légierő főparancsnoka által tett javaslat képezte. Az FMV és a Saab között létrejött szerződés szerint a Saab a svéd légierő tulajdonában levő 31 Gripen modernizálását hajtja végre a jelenlegi A/B szabványról a legújabb újgenerációs C/D típusú harci repülőgépekre, amelyek jelenleg szállítanak a külföldi ügyfelek részére.

A program által biztosítja majd, hogy a svéd légierő megtartja vezető pozícióját a hadműveleti képességek terén, mégpedig egy egységes Gripen flottával, amely gyakorlatiasabb és nagyobb költséghatékonyságú, és amely hozzájárul a nemzetközi béke megteremtéséhez is szerte a világon.

„A megrendelés egyértelmű jele annak, hogy Svédország hisz a Gripen jövőjében,"- mondta a Saab ügyvezető igazgatója, Ake Svensson. „A korszerűsítés 2012-ig biztosítja a Gripenek gyártását, a demonstrátor program pedig lehetőséget ad ismertetni, hogy a Gripen repülőgépek mennyire kiváló fejleszthetőségi adottságokkal rendelkeznek."

Egy új Gripen tesztrepülési platform is a fejlesztés része
A szerződés tartalmazza továbbá egy Gripen demonstrátor program megrendelését is.

A demonstrátor program magában foglalja az új Gripen tesztrepülési platform fejlesztését (Gripen Demo és „Avionics Rig"). A Gripen Demo olyan új jellemzőket tartalmaz, mint például az új, nagyobb tolóerővel rendelkező motor, az AESA radar, a megnövelt hatótávolság, az új leszállószerkezet, a megnövelt fegyverzet és hordozóképesség, valamint a továbbfejlesztett repüléselektronikai berendezések.

A program a jelenlegi és a potenciális vevők jövőbeni igényein alapul, és olyan világszínvonalú technológiát képvisel, amellyel a Gripen harci repülőgépek teljesítményüknek köszönhetően a jövőben is megőrizhetik vezető pozíciójukat. A program kiegészíti és továbbfejleszti a Gripen jelenleg folyó technológiai illesztő programját az igen sikeres Gripen C/D verzióval, amelyet a cég már szerte a világon számos ügyfélnek értékesít.