Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két tisztet adunk a csádi küldetéshez

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 6. 13:12

Fegyveres feladatokat nem, hanem személyügyi és logisztikai funkciókat lát el az a két tiszt, akiket Magyarország ajánlott fel az Európai Unió által tervezett csádi békefenntartó misszióhoz.

Egy személyügyi és egy logisztikai beosztást lát majd el az a két tiszt, akik Párizsból irányítják az EU csádi missziójának műveleteit. Bár a két katona elvileg Csádban is bevethető, fegyveres feladatokat nem kapnak.

A csádi és Közép-afrikai Köztársaság-beli európai uniós katonai
műveletekben történő magyar közreműködésről szóló előterjesztést az
Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága általános vitára alkalmasnak találta.

Az Európai Unió több mint egy hónapja döntött arról, hogy az ENSZ felkérésére katonákat küld a közép-afrikai országra, amelyet Szudánból érkezett menekültek százezrei özönlöttek el. A világszervezet becslései szerint több mint 230 ezer szudáni és mintegy 12 ezer csádi – belső – menekült tengődik menekülttáborokban az ország keleti részén. A nyugat-szudáni Dárfúr tartományból Kelet-Csádba átgyűrűző etnikai konfliktus és egy ott bimbódzó kormányellenes felkelés akadályozza a földönfutók segélyekkel való ellátását.

A rend fenntartásában elsősorban francia alakulatok, illetve 300 ENSZ rendőr vesz részt, de 3-4 ezer európai katona is segíti a missziót. Eddig már bizonyosra vehető, hogy francia, osztrák, belga, görög, lengyel és svéd katonák szerepet vállalnak műveletekben, míg a parancsnok Írországból érkezik. Csádban jelenleg is állomásoznak francia katonai és csendőri alakulatok, a misszió gerincét ők adják majd, de például Ausztria is jelentős erőkkel vesz majd részt a műveletekben: a 160 fős osztrák kontingens megbízatása egyelőre csak fél évre szól, és ez lesz a semleges státusú alpesi ország harmadik legnagyobb létszámú katonai missziója külföldön.

Csád a világ egyik legszegényebb országa, lakosságának több mint 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt áll. Az állandósult belharcok csak nehezítik az állam fejlődését.