Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt szolgáltak, együtt emlékeztek

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. augusztus 29. 11:11

Bajtársi találkozót szervezett augusztus utolsó hétvégéjén, Kalocsán a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület. A harmincöt évvel ezelőtt megszüntetett alakulat volt parancsnokai közül idén csak a 93 éves Sántha Béla nyugállományú alezredes tudott részt venni az összejövetelen. A harckocsizó tisztek másik nagy doyenje, az ugyancsak 93 esztendős Gulyás András nyugállományú alezredesnek - szintén Kalocsán volt parancsnok - az egészségi állapota miatt otthon kellett maradnia.

Kalocsa (9)

Az MN 1549 fedőszámú harckocsiezrednél közösen eltöltött évekre, évtizedekre emlékeztek a Kalocsán szolgált tisztek, tiszthelyettesek, volt polgári alkalmazottak, sorkatonák és barátaik.

Egykori kollégáit Cserháti Ákos nyugállományú alezredes, a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület elnöke köszöntötte, majd baráti beszélgetésen idézte fel az elmúlt találkozó óta végzett munkát, és foglalta össze az egyesület életének aktuális feladatait.

A találkozó hivatalos része a Honvédelmi parkban, az egykori harckocsiezred emlékoszlopa előtti tisztelgéssel zárult. A Magyar Honvédség képviseletében Gáldonyi Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Irodájának vezetője és munkatársa, Parádi Gyöngyi zászlós koszorúzták meg az emlékhelyet.

Kalocsa (6)

Volt kollégáit idén dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes is meglátogatta. A honvédség egykori parancsnoka ugyanis - az ezred törzsfőnökeként - őrnagyi rendfokozatban 1981-82 közt Kalocsán szolgált.

Mások mellett – a jelenleg nyugállományba készülő - Huszár János altábornagy, korábbi vezérkarfőnök-helyettes is részt vett a találkozón, aki hivatásos katonai pályáját Kalocsán kezdte. Közvetlenül a tiszté avatása után,1980-ban helyezték a harckocsiezredhez és rögtön a „mélyvízbe találta magát”. Frissen végzett hadnagyként ugyanis azonnal századparancsnoknak nevezték ki.

Kalocsa (4)

A kalocsai harckocsiezred felszámolásnak - szinte napra pontos - évfordulóján tartott bajtársi találkozó alkalmával, a nyugállományú katonák és a honvédségi nyugdíjasok érdekében végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként Szűcs Imre ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka emléklapot adományozott Batka Árpád nyugállományú alezredesnek, Petró István nyugállományú őrnagynak, Reményi Attilának és Károlyi Gyulánénak. Az elismeréseket Gáldonyi Sándor őrnagy adta át.

Kalocsa (12)_jav

* * *

A kalocsai harckocsiezredet 1950. november 1-jén alakították meg, a kiskunfélegyházi 7. hadosztály alárendeltségébe tartozott. A hatvanas-hetvenes években fő feladata a felsőoktatási intézményekbe felvett fiúk – úgynevezett előfelvételisek - tizenegy hónapos katonai alapkiképzése volt. Az ezredhez általában a műszaki egyetemek és főiskolák leendő hallgatóit hívták be – sok jelenlegi politikus is szolgált érettségi után Kalocsán. Az alakulatot 1987. augusztus 31-ei hatállyal, jogutód nélkül számolták fel.