Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés a katonai és civil logisztika között

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. február 10. 10:56

Két Leopard 2A4HU harckocsitorony érkezett Németországból február elején, a tatai Klapka György laktanyába.

Tata Leopard torony érkezés (12)

A Honvédelmi Minisztérium és a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német harcjárműgyártó vállalat között 2018-ban aláírt szerződés a páncélos technikák (harckocsik, önjáró lövegek) beszerzésén túl – többek között – logisztikai csomag biztosítását is tartalmazza. Ennek keretében érkezett két darab Leopard 2A4 harckocsitorony Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába. Németországból civil szállítmányozó cég szállította a helyszínre a készleteket, amelyeket a dandár Logisztikai Zászlóaljának katonái és a KMW munkatársai együtt fogadtak, valamint készítettek elő a további anyagmozgatási műveletekre.

A 120 milliméteres forgatható ágyút tartalmazó, egyenként tizenhét tonnás tornyokat a tatai alakulat multifunkciós karbantartó sátrában, gerendás daru segítségével emelték át a kamionokról a szállítókocsira, ezután pedig elhelyezték azokat a kijelölt tárolóhelyükön.

Tata Leopard torony érkezés (5)

A harckocsitornyokat a KMW és a Logisztikai Zászlóalj harcjárműjavító szakállománya a magyar Leopárdok karbantartására fogja felhasználni. Egy esetleges toronymeghibásodás esetén a csere lehetővé teszi, hogy a harckocsi azonnal visszatérhessen a feladatához, a javításra fordított idő tehát nem a harckocsi egészét, hanem csak a tornyot érinti majd. A fent említett szerződés értelmében a közeljövőben további két torony érkezik, azaz összesen négy Leopard 2A4 tartalék harckocsitorony biztosítja majd, hogy a magyar páncélosok hadrafoghatósága folyamatos legyen.