Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés, egység, felkészültség

Szöveg: HQ MND-C, Burillák Marcell | Fotó: Schöff Gergely |  2024. október 9. 18:47

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság közel két hetes Strong Bastion 24 (Erős Bástya) gyakorlata, amely ezúttal a harcászati műveletek hadosztályszintű vezetésére helyezi a hangsúlyt.

Az október 7-ei megnyitón Králik Tibor vezérőrnagy, a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) parancsnoka elmondta: a Strong Bastion gyakorlatsorozat évente ismétlődő, kiemelt többnemzeti együttműködés, rövid reakcióidőt és szervezeti hatékonyságot javító mozzanatai hozzájárulnak a közép-európai régió stabilitásának és biztonságának megőrzéséhez. A parancsnokság további célja, hogy megtartsa a tavaly megszerzett „harckész” minősítést. Ehhez többek között az is szükséges, hogy a nyári váltásban érkezők kiképzettségi szintje még magasabb legyen. A vezérőrnagy hangsúlyozta, hogy valós szcenáriókkal készülnek, hiszen a Strong Bastion 24 a NATO regionális védelmi együttműködési stratégiájának része.

„A gyakorlat kiváló lehetőség hadműveleti eljárásaink tesztelésére és finomítására. Nem csupán elméleti szcenáriókat követünk, hanem korunk valós kihívásaira készülünk fel” – ismertette, hozzátéve, hogy a bizalom és a zökkenőmentes kommunikáció kiemelt fontosságú a csapatszintű végrehajtás, különösen nemzetközi együttműködések esetén. A törzsvezetési gyakorlat során a résztvevők különböző parancsnoki posztokon, irányítási központokban dolgoznak, ami nem jár tényleges csapatmozgással. A gyakorlat teljes mértékben a székesfehérvári Alba Regia és Nagysándor József laktanya kapuin belül, éleslövészet vagy más gyakorlótéren feladatot végrehajtó szárazföldi és légierő eszközök nélkül zajlik.

20241007_Strong_Bastion_2024_gyakorlat_megnyito_SG_012

„A gyakorlat másik kulcseleme az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár biztosította Támogató Zászlóalj kiképzése. Ők gyakran a háttérben dolgoznak, ám a szállítástól a kommunikációig terjedő logisztikai és operatív támogatás biztosításában nélkülözhetetlen szerepet vállalnak. Most ezen funkciók valós körülmények közötti ellátását teszteljük. A Strong Bastion 24 tehát komplex felkészítést nyújt békeidőben egy napjainkra jellemző krízishelyzet megoldására” – fogalmazott a parancsnok. A gyakorlat végrehajtása érdekében a Magyar Honvédség több alakulata is úgynevezett törzsmegerősítő állományt küldött: a hadosztály-parancsnokság magját így a partnerországokból érkező katonákkal együtt több mint 200 fő alkotja. A horvát, szlovák és magyar keretnemzetek mellett az olasz, a német, a lengyel, a román, a szlovén és a török haderő katonái, valamint a NATO spanyolországi Gyorstelepítésű Hadtest-parancsnoksága egymással együttműködve, tapasztalataikat és tudásukat egyesítve dolgozik a siker érdekében.