Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sugármentesen: HUNEX-24 gyakorlat

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pintér Ákos |  2024. október 9. 17:38

Adott a fiktív szcenárió: egy műhold csapódott be Miskolc közelében, így közúton, gépjárművekkel menekül a városból a lakosság. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, a becsapódással ugyanis sugárszennyezetté vált a terület, ami a hírhedt vörösiszap katasztrófához hasonló veszélyhelyzetet eredményez – erre épít a HUNEX-24 központi védelmi és biztonsági igazgatási gyakorlat.

A HUNEX-24 átfogó jellegű gyakorlatot, amely kiterjedt a védelmi és biztonsági igazgatás teljes feladatrendszerére, tehát a honvédelmi ágazatra is, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ irányításával hajtják végre. Ezért kapcsolódott be a Szikszóhoz közeli tengelysúlymérő állomáson a gyakorlatba az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred, amelynek szakállománya a sugárfelderítési, -ellenőrzési és -mentesítési feladatokért felelt. A vegyivédelmi katonáknak több olyan helyzetet kellett kezelniük, amelyre a valós életben is sor kerülhetne. Egyes esetekben csupán a gépjármű szennyezettségével kellett számolniuk – bár ennek is több variánsával, hiszen egy hasonló szituációban a légkondicionáló használatával nagy eséllyel az autó belseje is szennyezetté válik…

20241008_Szikszó - HUNEX_PAKO_-8

A személymentesítés során a protokoll szerint a civil lakosság ruházatát össze kell gyűjteni – hiszen a szcenárió szerint ugyan kis aktivitású, de mégiscsak sugárszennyezett hulladékká váltak -, és csak a legfontosabb irataikat, illetve a mobiltelefonjukat mentik meg, alapos tisztítási folyamat után. A mentesítéshez elsődlegesen használt eszköz az úgynevezett Konténeres Mentesítő Berendezés (KMB). Emellett a telepített sugárkapuknak is nagy a jelentősége a szennyezettség érzékelésében és a mentesítés hatékonyságának mérésében is. A több hónapnyi szervezést igénylő hibrid gyakorlat egyaránt tartalmazott törzsvezetési és valós végrehajtási elemeket. Emellett tökéletes lehetőséget nyújtott a társszervekkel, illetve a civilekkel való együttműködés erősítésére is, hiszen többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Magyar Vöröskereszt állománya is részt vett a végrehajtásban.