Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éhségsztrájkba kezdtek a kényszernyugdíjas boszniai katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 23. 17:23

Éhségsztrájkba kezdett 1200 nyugdíjaztatott boszniai katona március 21-én, szerdán Szarajevóban, a bosznia-hercegovinai parlament székháza előtt, követelve, hogy kapjanak garanciát két éve elmaradt nyugdíjuk kifizetésére – jelentette a helyi média.

A katonák azt szeretnék, ha az illetékesek az idei költségvetésbe belefoglalnák a nyugdíjuk kifizetését fedező összegeket – közölte Senad Hubijer, az egyik veteránszervezet vezetője a boszniai Szerb Köztársaság televíziójának (RTRS) honlapja szerint.

Hubijer szerint a tiltakozók addig maradnak a parlament előtt, amíg a hatóságok nem tesznek eleget követeléseiknek, vagy maguk éhen nem halnak.

Hubijer elmondta azt is, hogy Vjekoslav Bevanda, a boszniai központi kormány miniszterelnöke felkérte minisztereit, kurtítsák meg tárcáik költségvetését, hogy pénzügyi forrást találjanak a katonanyugdíjak kifizetésére, de írásos garanciát erre nem tudtak adni a veteránoknak.

A boszniai parlament 2010-ben a hadsereg „megfiatalítása" érdekében nyugdíjazta a 35 éven felüli katonákat – pontosabban azokat, akik 1995. december 23-ig legalább két évig harcoltak a boszniai polgárháborúban, s életkoruk miatt nem hosszabbítható meg hivatásos katonai szolgálatuk -, de a leszerelő veteránoknak járó juttatásokat nem építette be a költségvetésbe. A Nezavisne Novine című újság honlapja szerint a 2010-től járó nyugdíjak kifizetésére 29,8 millió konvertibilis márkára (14,9 millió euróra) lenne szükség. A nyugdíjaztatás közel 1750 katonát érintett.