Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Méltatta a magyar katonák munkáját az amerikai nagykövet asszony

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. március 23. 17:00

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tartott előadást az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis „Lisszabontól Chicagóig: transzatlanti biztonság és a 2012-es NATO-csúcs” címmel március 23-án, pénteken délután.

A nagykövet asszony előadása elején szót ejtett a NATO küldetésének történelmi perspektívában történt változásairól és a szövetség stratégiai koncepcióiról. Beszélt a jelenleg érvényesülő, a gazdasági szükségszerűségek által kikényszerített „Comprehensive Approach" (átfogó megközelítés), a „Pooling&Sharing" és „Smart Defence" (okos védelem) stratégiai elvekről is. A védelmi képességek csoportosítására és megosztására a stratégiai légiszállítási programot hozta fel példaként.

1595933145
Eleni
Tsakopoulos Kounalakis röviden ismertette a májusi csúcstalálkozó legfontosabb kérdéseit, így például a NATO missziói és a rakétavédelmi rendszer témaköreit, illetve a szövetségen kívüli partnerekkel folytatott együttműködés kérdéskörét. Leszögezte: Washington legfőbb stratégiai partnereként tekint Európára, a biztonságpolitikai együttműködés a két fél viszonylatában szükségszerű, és nincs alternatívája.

Előadásában a nagykövet asszony felidézte, amikor 2010-ben Hende Csaba honvédelmi miniszter meghívására – nagy örömére – a magyar delegációval együtt látogathatott el Afganisztánba. Mint fogalmazott, hatalmas büszkeséggel töltötte el, hogy betekinthetett az ázsiai országban vállvetve szolgáló magyar és amerikai katonák munkájába.

Az előadás után feltett egyik hallgatói kérdésre adott válaszában Eleni Tsakopoulos Kounalakis ismét méltatta az Afganisztánban szolgáló magyar katonák munkáját.

„Lelkesen, keményen dolgoznak, és minden körülmények között azt nézik, miként segíthetnék a helyieket" – fogalmazott a nagykövet asszony, aki a PRT és az OMLT munkáját egyaránt kiválónak értékelte, és utóbbi viszonylatában az Ohiói Nemzeti Gárdával közös feladat-végrehajtást is kiemelte.

1595933146

 
 Fotók: Dévényi Veronika