Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjjel is bevethető az afgán Mi-17

Szöveg: Háború Művészete |  2010. augusztus 26. 12:24

A héten az afgán légierő kijelölt személyzete először repült Afganisztánban éjjellátó szemüveggel, tanúbizonyságot téve az Egyesült Államokban megszerzett ismeretek alkalmazásának képességéről. A gyakorlat keretében teljes sötétségben, és teljesen elsötétített Mi-17-es helikopterrel gyakoroltak alapmanővereket, mint a le- és felszállást, illetve vészeljárásokat is.

A gyakorlatot annak érdekében tartották, hogy az államelnök biztonsági szolgalataként a helikopter és személyzete bármely napszakban, a hét minden napján bevethető legyen. A légierő ezenkívül képessé vált éjjel is szállítási feladatok, köztük VIP feladatok ellátására is. A jártasságukról egyelőre négy pilóta és két fedélzeti mérnök tett tanúbizonyságot.

A hajózó állomány többi kijelölt részét a bagrami bázison képzik kéthetes intenzív turnusokban. A helyszín mellett a nagyobb biztonság mellett szólt az is, hogy a hajózókat így felmentik megszokott napi feladataik ellátása alól, és kizárólag a tanulásra tudnak összpontosítani.

Az eddig kiképzett személyek elhivatottságát jelzi, hogy a Ramadán ellenére is vállalták képzésüket, így teljes jogosultságukat szeptember közepére szerezhetik meg. Bár elvileg még nem teljes a felkészültségük, képességeiket már bizonyították, amikor a kabuli nemzetközi repülőteret körbevevő hegyek között egy lelőttnek tartott gép után kutattak.

1595906437