Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes felelősséggel Koszovóban

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. augusztus 26. 11:59

„Becsület, Bátorság, Helytállás” a jelmondata annak a dandárnak, amely átvette a szolgálatot és a csapatzászlót Koszovóban. Az átadás-átvétel befejezése után ünnepélyes keretek között adta át a MH KFOR Kontingens csapatzászlaját Cseklán István őrnagy, az őt váltó Kanyó László alezredesnek, a harmadik váltás parancsnokának.

Az ünnepségnek a Koszovói Pejë/Peè mellett lévő Villaggio Italia nevű katonai tábor TOA tere (Transfer of Authority) adott otthont. Ettől a pillanattól kezdve a harmadik váltás teljes felelősséggel megkezdte szolgálatát Koszovóban.

A rendezvényen részt vett Gárdos Béla, Magyarország koszovói konzulja, Davide Di Bartolo ezredes, a Többnemezti Harccsoport-Nyugat parancsnoka, Francisco J. Neuman, a Többnemzeti Harccsoport-Kelet parancsnoka, Pallagi Imre r. ezredes, a Europen Union Rule of Law Mission in Kosovo (EULEX) magyar kontingensparancsnoka, Ingo Teufelhart, a prizreni katonai kórház igazgatója, a helyi polgármesteri hivatal munkatársai valamint a kontingens parancsnoki állománya.

Cseklán István őrnagy búcsúbeszédében elmondta, hogy a MH KFOR Kontingens 2. váltása 2010. február 24-től látta el békefenntartói szolgálatát Koszovóban. Bár nehéz helyzetben voltak a KFOR erők átalakítása és a felelősségi körzet megváltozása miatt, a hónapok előrehaladásával egyre professzionálisabban teljesítették feladataikat. 27 CIMIC (Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ) projektet adtak át a hat hónap alatt. Informatikai eszközökkel támogatták a társadalom ifjú tagjainak oktatását, a rendőrséget és a tűzoltóságot. Takarmányt és mezőgazdasági kisgépeket adományoztak a kisvállalkozóknak. Hozzájárultak a biztonságos környezet megteremtéséhez. Végül megköszönte a KFOR-ban szolgáló nemzetek együttműködését.

1595906436
 

Davide di Bartolo ezredes rövid köszöntő beszéde után következett a csapatzászló ünnepélyes átadás-átvétele. Az ünnepség után Kanyó László alezredes kontingensparancsnok beszédében jókívánságait fejezte ki a hazautazóknak. Visszatekintett a felkészülés időszakára is. Elmondta, hogy az állomány bázisát a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj képezi,amely komoly tapasztalatokkal rendelkezik a KFOR műveleti területen. Megköszönte elődei munkáját.
„Becsület, Bátorság, Helytállás"! – fejezte be beszédét a dandár jelmondatával Kanyó alezredes.

Végezetül Nánai László százados, evangélikus tábori lelkész megáldotta a katonákat.

Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy tiszteletére a mai napon a Villaggio Italia-ban a magyar zászló fél árbocra ereszkedett. Mi itt, Koszovóban ezzel rójuk le kegyeletünket az Afganisztánban elhunyt magyar katona emléke előtt. A MH KFOR Kontingens teljes személyi állománya részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak. A megsérült magyar katonáknak gyors felépülést kívánunk.

1595906436
1595906436
1595906436