Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjjeli csúcsforgalom Pápán

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 11. 20:51

Az amerikai hadsereg 173. Légideszant Dandár (173rd Airborne Brigade) mintegy 1 100 ejtőernyős katonája indult útnak Bulgáriába az MH Pápa Bázisrepülőtérről a május 11-re virradó éjszaka.

Pápa (26)

Összesen tizenegy C-130 és C-17 típusú szállítógép – köztük a Pápán települő Nehéz Légiszállító Ezred egyik magyar felségjelzésű Globemastere - fedélzetén kezdték meg Bulgáriába tartó útjukat azok az amerikai katonák, akik a Defender Europe 21 gyakorlatsorozat részeként megtartott Swift Response 2021 gyakorlat végrehajtói. A 11 ország részvételével zajló nemzetközi megmérettetés alkalmával hétezer katona hajt végre különböző feladatokat Bulgáriában, Észtországban és Romániában.

A gyakorlat egyik leglátványosabb elemeként éjszakai felszállások egész sorát teljesítette az a hat C-130 és öt C-17 típusú repülőgép, amelyek fedélzetét az amerikai katonák többsége ejtőernyős ugrást végrehajtva hagy el a bolgár célterület felett, de a feladat második lépcsőjében a már biztosított repülőtérre landoló gépekből további szárazföldi erők fognak érkezni, különböző haditechnikai eszközök - például tüzérségi ágyúk - mellett.