Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetői látogatás a Black Swan 2021 gyakorlaton

Szöveg: Révész Béla, Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde, Kismartoni Mátyás |  2021. május 12. 1:40

A Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton tett látogatást május 11-én Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Black Swan_2021_Hadikikötő (4)

Április 19-én kezdődött a Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat, amelynek legfontosabb célja, hogy a NATO-nak felajánlott, Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) elérje a kezdeti műveleti képességet. A kiképzési eseményen az R-SOCC partnerországai, valamint Németország és az Amerikai Egyesült Államok katonái vesznek részt. A gyakorlat során a résztvevő nemzetek többek között a folyami eszközök kezelését, a veszélyhelyzetek elhárítását, valamint a különleges rendeltetésű erők harceljárásait gyakorolják.

Az R-SOCC Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állított fel a műveletek irányítására, Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélőjének irányításával. A gyakorlatban több mint nyolcszáz katona, 14 repülőeszköz, továbbá az Egyesült Államok nehézfegyverzettel ellátott csapatszállító folyami hajói (SOC-R) vesznek részt.

Black Swan_2021_Hadikikötő (23)jav

A gyakorlatot kedden meglátogatta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A szemle az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadikikötőjében kezdődött, ahol a vezetők tájékoztatást kaptak a SOC-R hajókról, majd vízre szállva, a Szentendrei-szigetnél dinamikus harcászati mozzanatot tekintettek meg. A folyami bemutató után a látogatás Szolnokon folytatódott.

A vendégeket dr. Koller József dandártábornok, Szolnok helyőrségparancsnoka, Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) parancsnoka és Pécsvárady Szabolcs ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár megbízott parancsnoka fogadta. Először ismertették a központ képességeit és feladatait, majd a vendégek megtekintették az MH BTKK területén kiépített, a gyakorlat parancsnoki központjának és a törzsnek helyet adó mobil sátorrendszert, illetve a kiképzési rendezvény vezetéséhez szükséges, modern kommunikációs rendszereket. Ezután az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison mutatták meg a „különlegesek”, hogy mire képesek: a taktikai házban nappali és éjjellátóval végrehajtott, éjszakai rajtaütést gyakoroltak közösen a magyar és az amerikai operátorok. A vezetők végül egy éleslövészetet tekintettek meg, ahol a lőtéren a Black Swan 2021 gyakorlaton részt vevő nemzetek katonái bizonyították, hogy kézifegyvereikkel milyen gyorsan és pontosan képesek a kijelölt célok leküzdésére.

Black Swan_2021_Szolnok (28)

A honvedelem.hu kérdésére Benkő Tibor kiemelte: nem csupán az immár hagyományosan hazánkban megrendezett Black Swan komplex, többnemzeti hadgyakorlat sikeres lebonyolítása jelzi a magyar katonák tudásának, képességeinek és tapasztalatainak elismerését, hanem az is, hogy hazánk adhat otthont a Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokságnak. Magyarország nem csupán a helyet biztosítja a parancsnokságnak, hanem vezető nemzetként vesz részt a közös munkában, tette hozzá a honvédelmi miniszter, aki emlékeztetett: egyre több ország csatlakozik ehhez a képességhez, olyan is, amely nem tagja a NATO-nak. Szomszédunk, Ausztria csatlakozása egyben annak a felismerése, hogy csak együtt lehetünk erősek és sikeresek. A közös munka vezetése azonban felelősséget is jelent Magyarország számára, hiszen hazánk és az egész régió biztonságát növeli az új - a különleges műveleti erőket és azok támogatóit irányító - parancsnokság. Benkő Tibor leszögezte: a gyakorlat végrehajtása során azt tapasztalta, hogy a magyar katonák rendkívül összehangolva végezték el feladataikat, a többi nemzet „különlegeseivel” szorosan együttműködve.