Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjszaka a Bálnában

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. június 25. 11:45

A Magyar Honvédség múltjával, jelenével és jövőjével ismerkedhettek a Bálna Honvédelmi Központba látogatók június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján.

„A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum új és modern kiállítóhelye ezen a helyszínen és ebben a formában először jelenik meg a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat programjai között” – kezdte nyitóbeszédét dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: „a Bálna épülete ikonikus, modern külsejével és interaktív bemutatóival a megújuló magyar haderő szimbóluma is, hiszen a történeti múlt értékeinek megőrzése mellett a jelent és a jövőt is képviseli.”

Mint fogalmazott, a 175 éves a Magyar Honvédség elnevezésű kiállítás a honvédség jelenét, a katonák mindennapi feladatait, illetve high-tech eszközeit is törekszik látványos módon bemutatni. Czermann János hangsúlyozta továbbá, hogy „a kiállítás nem csak tematikájában formabontó, de a látogatók által is kipróbálható aktivitásokkal valódi, átélhető élményt kínál.”

Muzeumok_ejszakaja_20230624_04 copy

„A jelen mellett helyesen tesszük, ha a múlt örökségéről sem felejtkezünk meg. A Magyar Honvédség rendkívül gazdag katonai múlt örököse, mely nemzeti történelmünk és kultúránk meghatározó részét jelenti. Ezért különösen fontosnak tartjuk hadtörténetünk emlékeinek és a magyar katonai hagyományoknak az ápolását is” – nyomatékosította az államtitkár.

A Magyar Tüzér Egyesület jóvoltából a megnyitó után ágyúlövéssel indulhatott meg a bemutatók sorozata. A különböző tárlatok mellett dinamikus látványelemmel szolgált az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálya, az alakulat 32. Testőrezrede, illetve az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Területvédelmi Zászlóalja.

A nap a Hadik című film levetítésével zárult, amelyről dr. Lázár Balázs, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Kutató Osztályának osztályvezetője, és egyben a film történész szakértője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.