Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjszakába nyúló ellenőrzések a déli határszakaszon

Szöveg: MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. május 17. 17:07

Dr. Eleki Zoltán ezredes, a MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (MH AIAK) parancsnoka és Tömösközy Tamás törzszászlós, a kötelék vezénylőzászlósa az elmúlt napokban éjszakába nyúló ellenőrzéseket tartott a déli határszakaszon.

AIAK éjszaka (1)

Az ideiglenes biztonsági határzár megépítése óta a katonák - együttműködve a rendvédelmi szervekkel - éjjel-nappal, az időjárás szeszélyeinek kitéve védik a szerb-magyar határszakaszt. A katonák az első járőrszolgálatuk előtt minden alkalommal több napos kiképzésen vesznek részt, amely során - a munkavédelmi, kommunikációs, híradó, egészségügyi és rendfenntartói felkészítés mellett - pszichológiai, tömegkezelési és kulturális ismeretekre is szert tesznek.

Bár a honvédek többsége rendszeresen teljesít szolgálatot a határ mentén, mégsem kezelhetik rutinszerűen a feladatot, mert minden alkalommal különböző kihívásokkal kell szembenézniük és minden határszakasznak megvannak a sajátosságai.

1 AIAK kora este (2)

Dr. Eleki Zoltán ezredes és Tömösközy Tamás törzszászlós a többnapos, nappali  és éjszakai határbejárás során - a katonák öltözetének és a tömegkezeléssel kapcsolatos felszerelések meglétének ellenőrzése mellett -  különféle szituációs feladatok elé állította a járőröket, így tájékozódtak felkészültségükről és problémamegoldó képességükről.