Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harmincnégy éve támadták meg az amerikai fregattot

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: internet |  2021. május 17. 15:53

Harmincnégy éve, 1987. május 17-én az iraki légierő gépe megtámadta a USS Stark amerikai fregattot a Perzsa-öbölben.

1082px-USS_Stark

1987. május 17-én az Egyesült Államok Haditengerészetének Stark nevű fregattja a Perzsa-öbölben járőrözött, alig néhány kilométerre az iraki háborús övezettől. Este tíz óra körül az iraki légierő repülőgépe Aerospatiale AM.39 Exocet típusú rakétákkal tüzelt a hadihajóra. A két találat oldalt, a parancsnoki híd alatt érte a Starkot. Az első rakéta ugyan nem robbant fel, de az üzemanyaga meggyulladt, lángba borítva a hajót. A második találat közel öt méteres lyukat hagyott a hajótesten. A fregatt önvédelmi irányító központja megsemmisült.

Mindennek ellenére Glenn R. Brindel kapitány partra juttatta a hajót úgy, hogy részben elárasztotta a sérüléssel ellentétes oldalt, így a lyuk a vízfelszín felett maradt.

1078px-USS_Stark_-_external_damage_by_exocet
edited

A kapitány segélyhívására reagálva az USS Waddell és az USS Conyngham amerikai rombolók kísérték a partra az oldalára fordított fregattot Manamánál. A tüzet csak a támadást követő napon sikerült eloltani.

Az iraki gép háborítatlanul tért haza, melynek pilótája szerint a fregatt sértette az iraki felségvizeket. Azonban a vizsgálatok azt igazolták, hogy semleges területen hajózott. A védekező ellentámadás elmulasztása miatt felmentették szolgálatából és parancsnokként nyugdíjazták Brindel kapitányt, Basil E. Moncrief hadnagy, a taktikai akciótiszt pedig lemondott.

Mindezt annak ellenére, hogy a repülő nem azonosította magát, a rakéták az alacsony repülési magasságuk miatt nem voltak láthatóak a radaron, a védekező rendszer pedig használhatatlanná vált. Végül nem került az ügy hadbíróság elé.

A támadásban a haditengerészet személyzetéből harmincheten vesztették életüket. A Mayport haditengerészeti állomáson minden évben, május 17-én megemlékeznek az elhunytakról.