Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elavult eszközökkel küldenék a halálba a katonákat?

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 11. 8:25

Annak ellenére, hogy a kínai hadseregnek több mint másfélmillió katonája van, felszerelésük elavultnak számít. Példának okáért megemlíthető az egyik legelitebb egység, a 2. páncélozott hadosztály, ami egy most napvilágot látott információ alapján a Tajvan elleni megszálló hadműveletek során kulcsfontosságú szerepet töltene be.

Fegyverarzenálja alapján azonban nem biztos, hogy az alakulat egyáltalán túlélné a támadást, hiszen ósdi tankokkal kellene a modern tajvani eszközök ellen harcolniuk. Éppen ezért megindult az eszközök lassú cseréje.

A hadosztálynak 3 harckocsi ezrede van, melyből kettő még mindig a Type 59 (az orosz T-55 típus másolata) tankokkal van felszerelve. Ezeket a harckocsikat még az 1960-as évek elején állította rendszerbe Kína. A legújabb változatot, a Type 59D-t, az 1990-es években állították üzembe, reaktív páncélzattal, 105 mm-es ágyúval és jobb tűzvezető képességgel ellátva. Az előzetes tervek szerint 2009 és 2010 lesz az újabb váltás éve, hiszen modernebb tankok (Type 96 vagy Type 88) váltják majd fel a T 59-eseket.

A kínaiak legtöbb tankja – körülbelül 5000 darab – a Type 59-es típusba tartozik. Már többször is korszerűsítették az orosz T-55 alapján.

Ugyanakkor Kína a németek 120 mm-es ágyúját is lekoppintotta, amit néhány felújított Type 59-es harckocsiba kívánnak beépíteni. A fel nem újított Type 59-esek folyamatosan leselejtezésre kerülnek. A 3. harckocsi ezred már a Type 96-os tankokkal van felszerelve. Kína mindent megtesz azért, hogy harckocsi állományát és azok felszereltségét titokban tartsa, azonban az Internet világában ez már egyre nehezebb feladatnak bizonyul. A jelek szerint legmodernebb tankjaik a Type 98 és 99, melyek az amerikai M-1 korábbi modelljeihez hasonlíthatóak.

Címkékharckocsi