Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pusztító húsvéti terrorakcióra készültek Angliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 11. 8:21

Húsvét idején készült “látványos méretű” terrormerényletre az a csoport, amelynek tagjait a héten vették őrizetbe Anglia északnyugati térségében – írták brit lapok. Az utóbbi évek legnagyobb terrorellenes rajtaütését csütörtökre virradó éjjel hajtotta végre több száz fegyveres rendőr és elhárítási ügynök Manchester és Liverpool környékén.

Az akcióban 12 személyt vettek őrizetbe, közülük 11 pakisztáni születésű. A pakisztániak többsége diákvízummal, egyetemi hallgatóként tartózkodott Nagy-Britanniában.

A műveletet előre kellett hozni, mert a Scotland Yard azóta lemondott terrorelhárítási parancsnoka, Bob Quick véletlenül felfedte a rajtaütés tervezetét.
Quick, aki a brit rendőrségi terrorelhárítás legmagasabb rangú vezetője volt, a minap úgy szállt ki szolgálati autójából a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt, hogy a felgöngyölítő akció részletes tervezetének leírása jól látszott a kezében, és az erről készült fotók el is jutottak a lapokhoz.

A pénteki brit sajtó értesülései szerint azonban e kínos incidenstől függetlenül is már lépnie kellett az elhárításnak, mivel a több helyszínen – köztük a liverpooli egyetemen – filmbe illő külsőségek közepette lefogott gyanúsítottak a húsvéti ünnepek környékére tervezték a robbantásos merényletet.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap elhárítási forrásait idézve azt írta: a csoport már erre a hétvégére tervezte a “pusztító erejű támadást".
A brit belső elhárítás (MI5) már figyelte őket, amint filmfelvételeket készítettek a legnagyobb manchesteri bevásárlóközpontról, a Trafford Centre-ről, valamint az északnyugat-angliai nagyváros több más, tömegek által látogatott létesítményéről.
A lap forrásai szerint lehallgatták a társaság beszélgetéseit is, amelyekben már a támadás időpontjairól volt szó. Ezek között szerepelt a négynapos, pénteken elkezdődött nagy-britanniai húsvéti ünnep, amely hagyományosan az év egyik legforgalmasabb bevásárló hétvégéje.

Ha ezt a tervet sikerült volna végrehajtani, az minden idők legsúlyosabb terrormerénylete lehetett volna, több halálos áldozattal, mint ahányan a 2005. júliusi londoni öngyilkos merényletsorozatban vesztették életüket – írta a pénteki The Daily Telegraph.

Akkor három londoni metrószerelvényen és egy városi emeletes buszon robbantotta fel magát négy brit állampolgárságú merénylő. A detonációkban az elkövetőkön kívül 52 személy halt meg, és több mint hétszázan megsérültek.

A pénteki The Times értesülése szerint az elhárítás szakértői Liverpool központjában, egy lerobbant lakótömbben sejtik a gyanúsítottak által használt “pokolgépgyárat". A környéket elzárták a külvilágtól, és nagy mennyiségű gyanús szert foglaltak le vizsgálat céljából.

A lakásokat a tulajdonos külföldi diákoknak adta ki – áll a brit lap hírében. A The Times értesülése szerint a lefogott pakisztániak hazájuk északnyugati határvidékéről, az al-Kaida terrorhálózat fészkének tartott térségből érkeztek.