Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy csecsemőt is megöltek az amerikaiak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 11. 8:18

Az amerikai hadsereg elismerte pénteken, hogy polgári személyek és nem iszlamista fegyveresek életét oltották ki katonái egy minapi rajtaütés során. Az ügyben indított nyomozás fényt derített arra, hogy a délkelet-afganisztáni Host tartományban szerda este tartott razzia során az amerikai katonák “megöltek két férfit, két nőt, és megsebesítettek két másik nőt.”

A hadsereg tájékoztatója szerint “olyan jelentések is napvilágot láttak, hogy egy csecsemőt is megöltek".

“Mélységesen sajnáljuk az emberéletek elvesztését ebben a nagyra becsült családban" – idézte a közlemény Michael Ryan dandártábornokot, aki azt ígérte, hogy az életben maradt családtagokról megfelelőképpen gondoskodni fog az amerikai hadsereg.

Hamid Karzai afgán elnök pénteken elrendelte, hogy folytassanak le egy külön afgán vizsgálatot az ügyben, és ismét bírálta az amerikaiakat civilek megölése miatt. Követelte, hogy a nemzetközi erők úgy hajtsák végre akcióikat, hogy közben megkímélik a lakosság életét.

Emberi jogi szervezetek és az afgán kormány szerint csak a tavalyi év folyamán több száz polgári személyt öltek meg külföldi és afgán katonák az országban. A polgári veszteségek miatt egyrészt megcsappant a külföldi csapatok támogatottsága Afganisztánban, másfelől pedig ez okozza a legtöbb súrlódást az afgán kormány és a Nyugat között.

A harcterekről a nemzetközi erők pénteken azt jelentették, hogy afgán katonákkal közösen, három akcióban megöltek 32 felkelőnek gyanított fegyverest a déli Hilmend és Uruzgán tartományokban. Az afgán rendőrség Hilmend egy másik pontján hét embert vesztett el egy rajtaütésben.