Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sarkozy rossz néven vette Obama beszédét?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 11. 8:09

Párizs már jóval azelőtt megkezdte nukleáris arzenálja leszerelését és atomkísérleteinek leállítását, hogy ennek szükségességére az amerikai elnök Prágában rávilágított. A Le Figaro című napilap értesülése szerint a francia elnöki hivatal diplomáciai csapata kritikus feljegyzést készített Barack Obama múlt vasárnapi beszédéről.

A szerint a beszéd nem az amerikai védelmi politikáról szólt, hanem elsősorban az Egyesült Államok külföldi imázsának javítására szolgált.

Eric Chevallier francia külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Franciaország volt az első állam, amely ratifikálta a nukleáris kísérletek leállítását, s nukleáris nagyhatalomként 1996-ban felszámolta kísérleti központjait.

“Hallottuk Obama elnök kijelentését (az atomfegyverek nélküli világról)" – mondta a szóvivő, majd felhívta a figyelmet Franciaország dinamizmusára és elkötelezettségére a kérdésben. “Aktív és átlátható a pozíciónk" – hangsúlyozta.

Hivatalosan Párizs üdvözölte Obama bejelentését, miszerint az Egyesült Államok egy éven belül csúcstalálkozót szervez a nukleáris leszerelésről. Elemzők szerint a francia diplomácia valójában úgy véli, hogy az Egyesült Államok lemaradásban van a leszerelés terén, amivel pedig a már korábban megkezdett és konkrét francia erőfeszítéseket veszélyezteti.

A Le Figaro szerint Sarkozy diplomáciai tanácsadói arra is felhívták a figyelmet: míg Franciaország már 13 éve nem hajt végre atomrobbantást, az amerikai szenátus máig nem ratifikálta a kísérletek teljes betiltását. Obama ugyanakkor Prágában ígéretet tett arra, hogy igyekezni fog megerősíteni az atomfegyverek továbbadásának betiltásáról szóló egyezményt. A szakértők kritizálták az orosz-amerikai leszerelési tárgyalások késlekedését is.

Sarkozy egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy Párizs jelentősen csökkenteni kívánja a rakétákra felszerelhető atomtöltetek számát, de megtartja a nukleáris elrettentés politikájához szükséges haderejét. A francia elnök akkor leszögezte: hazája nukleáris fegyverei védelmi célokat szolgálnak, s puszta jelenlétükkel a biztonság egyik kulcselemét jelentik Európában. Az államfő egyben felszólította a többi országot is, hogy csökkentsék nukleáris arzenáljukat.

Franciaország jelenleg megközelítőleg háromszáz atomtöltettel rendelkezik, míg az Egyesült Államok és Oroszország több ezerrel. A többi nukleáris hatalom (Kína, Nagy-Britannia, Izrael, India és Pakisztán) arzenálja kisebb, mint Franciaországé.